lacrosse

Páginas: 6 (1286 palabras) Publicado: 14 de febrero de 2015
REPASSEM ELS ORÍGENS I EVOLUCIÓ DEL LACROSSE?
En un principi tribus indígenes americanes jugaven a un joc similar al lacrosse, conegut com "Guh-Chee-Gwuh" ,on s'utilitzava un pal amb una xarxa en un extrem, per tal de llançar i agafar una bola feta de cuir. Es jugava per decidir disputes existents entre les tribus i també per preparar soldats forts i valents en cas que es presentin combats en elfutur.
Amb aquest "esport" és, doncs, amb el que es van trobar els primers jesuïtes francesos que van arribar a aquestes terres per evangelitzar els pobles indígenes. La primera referència escrita a l'esport va ser el 1636 pel missioner francès Jean de Brebeuf.
Va ser la passió pel joc del canadenc William George Beers, el que va donar lloc a l'aparició del que es denomina "lacrosse modern".Va crear el primer club de lacrosse, "The Montreal Lacrosse Club" el 1856. El 1867 va publicar el llibre "Les lleis del Lacrosse" exposant les primeres normes d'aquest esport i el juliol d'aquell mateix any va aconseguir que el govern canadenc el proclamés esport nacional.
El Lacrosse va aconseguir l´estatus Olímpic a St. Louis 1904 i Londres 1908 (ambues cites guanyades pel Canadà) i també vaser un esport d´exhibició a les olimpíades del 1928.
Actualment aquest esport és molt popular a la costa est dels Estats Units entre universitats i instituts de secundària. Existeixen quatre modalitats d´aquest esport: el Lacrosse sobre gespa, el Box Lacrosse, l´Indoor Lacrosse i l´Intercrosse (que és l´adaptació d´aquest esport als alumnes en edat escolar).




El lacrosse és un esportd'equip en què s'utilitza un pal amb una xarxa a l'extrem (cross) on es manté la pilota fins que es passa a un altre company amb la finalitat de marcar un gol. Els equips són de 10 persones.
És un joc ràpid entre dos equips de deu jugadors cadascun que usen un pal amb una xarxa a la part superior (denominats crosses enfrancès) per passar i agafar una pilota de goma amb l'objectiu de fer gols entrant lapilota a la xarxa de l'equip contrari. En la seva versió moderna, lacrosse es juga amb tres davanters, tres migcampistes, tres defensors i un arquer. La superfície de la pista pot ser gespa natural o sintètica. Els homes fan servir cascos, ja que mantenir la integritat corporal és part fonamental del joc. Les dones usen antiparras, però menys protectors que els homes pel fet que no estan permesosles trobades físiques brusques entre jugadores. Aquest esport és molt popular a la costa est dels Estats Units entre universitats i instituts de secundària.
La versió actual de lacrosse va ser inventada pels francesos fixant-se en les guerres entre els indis Caillou i SmooL, en aquest país quan hi havia guerres, els canadencs agafaven els crosses i llançaven pedres amb els pals. Aquestes pedrestirades amb els crosses volen a una velocitat increïble, igual que en el joc del lacrosse.
El lacrosse modern ha estat testimoni de grans modificacions des dels seus orígens al voltant del 1400, però molts aspectes de l'esport segueixen sent els mateixos. En la versió nativa, cada equip estava compost per més de 100 valents en una pista que mesurava entre 500 iardes i mitja milla. En comptes degols tradicionals, on la pilota ha de passar per pals que formen un arc, molts equips usaven una gran roca o un arbre a manera d'arc. Havien d'estavellar la pilota, feta de pell de cérvol, contra l'arc prèviament designat per poder anotar un gol. Aquesta classe de trobades duraven des de la sortida del sol fins al vespre, entre dos o tres dies. Es jugava per decidir disputes existents entre lestribus i també per preparar soldats forts i valents en cas que es presentin combats en el futur.
Aquest esport va obtenir notorietat a l'oest dels Estats Units quan un missioner jesuïta anomenat Jean de Brébeuf va observar als indis Hurons jugar-ho al voltant del 1600. Per al 1800, el lacrosse va evolucionar i, en ser adoptat pels francesos, la violència en el joc va disminuir notòriament. El...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • LACROSSE
  • Lacrosse
  • Lacrosse
  • Lacrosse
  • Lacrosse
  • Lacrosse
  • Lacrosse
  • Lacrosse

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS