lala

Páginas: 3 (665 palabras) Publicado: 8 de diciembre de 2013
Autobiografia d’un òvul
Fixa’t! Sóc aquí amb un munt d’amics anomenats òvuls que sembla que estiguin fent cua per a sortir d’aquest espai tan estret dit ovari.
La tanda per anar sortint va moltlenta i no sé encara quan em tocarà el meu torn. Jo també vull anar a aquesta excursió de la que tothom parla. Ovulació crec que es deia, on s’hi distingeixen tres fases: la fase fol·licular, lafase ovulatòria i la fase luteínica.
En la primera l'organisme envia un senyal al cervell per començar la producció de l'hormona foliculoestimulant, els fol·licles comencen a desenvolupar-se i aproduir estrogen. A cada cicle es selecciona de manera aleatòria un fol·licle on creixerà alguns dels meus amics, fins a arribar al voltant de 20 mm, després es trencarà i alliberarà a un d’ellsmadurats cap a la trompa de Fal·lopi.
En la segona el nivell d'estrogen en l'organisme segueix augmentant, i augmenta la hormona luteïnitzant. Aquest augment provoca la secreció d'enzims que degraden elteixit fol·licular permetent que finalitzi el procés de maduració de l'òvul i el seu alliberament.
En la tercera fase, finalment el fol·licle on estava l’òvul es converteix en un cos anomenat cosluti.
Mira, mira! Crec que ja s’acosta el meu torn, estic començant a créixer i a madurar. Després d’uns quants dies el fol·licle en el que estava s’ha trencat i a hores d’ara dic adéu als meuscompanys per encaminar-me en una nova aventura. En quan m’he desprès de l’ovari el fol·licle s’ha transformat en una mena de cos groc , que secreta unes hormones denominades com a progesterona que pel quesé fa créixer les parets del meu destí, l’úter.
Porto uns quants dies divagant per un conducte membranós anomenat Trompa de Fal·lopi que em porta des de l’ovari fins a l’úter, no sé quant portorecorregut ja que el conducte fa dotze centímetres de llarg. Em sento una mica sol però encara així tinc companyia. Al meu voltant hi han unes petites cèl·lules anomenades cilis, són uns petits...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Lalo
  • Lala
  • Lala
  • Lala
  • Lala
  • lala
  • lala
  • lala

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS