Lalalalalala

Páginas: 7 (1581 palabras) Publicado: 7 de mayo de 2012
LITERATURA CATALANA DEL S.XIX

1. Què entenem per Renaixença? Quins van ser els seus objectius?
La Renaixença és el període que va des de 1833 fins el 1877, en el que es va impulsar la producció literària culta en llengua catalana després de tres segles de decadència. Tot això, es va regir per la conscienciació nacionalista assolida per la burgesia per els canvis provocats per laRevolució Industrial. El tema “Renaixença” prové de la publicació de la revista en l’any 1871 que portava el mateix nom “Renaixensa”.
Durant aquest moviment va haver-hi una agitació social (s.XVIII i XIX) per els canvis polítics i els problemes econòmics, per l’interès en l’estudi i l’ús de la llengua i la introducció d’idees del Romanticisme. Els seus objectius són: intentar recuperar la identitatnacional i introduir alguns corrents culturals i ideològics més innovadors d’Europa.


2. Què va ser i què van representar els “Jocs Florals”?
Els Jocs Florals van ser uns certàmens literaris trets de la tradició trobadoresca, gràcies a l’interès romàntic i per la recerca de mostres d’identitat nacional en un passat gloriós. Foren instituïts per primer cop 1323, a Tolosa per SobregayaCompanyia dels set Trobadors fins el 1484, on concorrien també trobadors i poetes catalans.
Aquests jocs es van restaurar i celebrar el 1859 fins el 1936. El 1940 va coincidir en l’època de l’exili i el 1978 es van tornar a celebrar a Barcelona. El lema escollit per a ells va ser: “Pàtria, Fe i Amor” en al·lusió als tres premis ordinaris: la Flor Natural o premi d’honor per la millor poesiaamorosa, l’Englatina d’Or per la millor poesia patriòtica i la Viola d’Or i argent pel millor poema religiós. El guanyador dels tres premis era considerat el Mestre de Gai i Saber. Hi van participar molts escriptors de diferents gèneres, als quals se li atorgava premis. Els autors van representar poemes, assaigs, crítiques literàries i teatre.
El fons dels Jocs Florals de Barcelona es conserva al’Arxiu de la ciutat de Barcelona, les composicions presentades en el concurs durant el 1859-1982.


3. Verdaguer: vida i obra literària. Llengua i estil .
Jacint Verdaguer va néixer el 1845 a Vic. És procedent d’una família humil i va ingressar al seminari de Vic, l’any 1855 on va cursar els seus estudis eclesiàstics. Es van per la poesia i va participar en tertúlies literàries. Vaparticipar en els Jocs Florals i va obtenir dos premis. Va embarcar com a capellà en un vaixell, a causa d’una malaltia on va acabar l’Atlàntida, un poema èpic amb el que va ser premiat en els Jocs Florals l’any 1877. Durant aquest any i fins el 1893 va ser el període més brillant de la seva vida. També, va escriure el "Canigó". Més tard, durant el seu viatge a terra Santa va patir una crisi espiritual iva ser acusat de boig. Finalment, va morir l'any 1902 a Vallvidrera a causa d'una tuberculosi.


Ell representa la recuperació de la poesia culta en català. Tenia un gran domini de la llengua, per això es considerat creador de la llengua literària contemporània i també, va tornar el prestigi perdut a la llengua. Es considerat l'escriptor català més destacat del segle XIX, el representant dela Renaixença per la seva aptitud literària.


Va escriure obres com: "En defensa pròpia", "Excursions i viatges", Dietari d'un pelegrí a Terra Santa", "Rondalles", "Folklore", "Flors de Calvari","L'emigrant", "La mort de l'escolà dins Montserrat" i "Virolai".


4. Temàtica del teatre romàntic català.
A Catalunya, les primeres obres teatre romàntic van ser escrites en castellà. Lesformes més destacades d'aquesta època va ser el sainet i el drama romàntic. En aquesta època d'estaca Víctor Balaguer, que va escriure obres com: "les esposalles de la morta" i "Raig de Lluna". Als anys seixanta es va crear una nova generació de dramaturgs, encapçalada per Frederic Soler. També, van destacar Eduard Vidal i Valenciano, Josep Feliu i Codina i finalment, Joaquim Riera i Beltran....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Lalalalalal
  • Lalalalalala
  • lalalalalala
  • lalalalalala
  • Lalalalalala
  • Lalalalalala
  • Lalalalalala
  • lalalalalala

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS