Laocoonte y sus hijos

Páginas: 6 (1430 palabras) Publicado: 29 de octubre de 2013
Dades generals de l’obra:
- Identificació: títol, autor, datació i lloc on es troba actualment.
Aquesta obra s¡'anomena Laocoont i els seus fills i data del període Hel·lenístic del segle I aC, descoberta entre les ruïnes del palau de Titus a roma l’any 1506. Actualment es troba al pati del Belvedere dels Musei Vaticani, a Roma.

- Si l’autor és conegut, mereix una breu referènciabiogràfica.
L’obra és obra dels escultors: Agesandre, el qual va néixer a Rodes, Polidor, escultor grec, i Atenodor, escultor grec i fill de Polidor de Rodes.

Descripció breu en tres aspectes:
- Escultura de volum rodó o relleu.
És una obra de volum rodó perquè que és possible observar-la des de tots els costats.

- Material, mides, tècnica, etc.
És una obra de marbre tallat i trepanat, ambuna mesura de 2, 42 m (alt).

- Tipologia (figura aïllada o, grup, funerària, religiosa, commemorativa, etc.), i primera aproximació a allò que hi ha representat.
L’estàtua és un grup escultòric religiós ja que mostra la crueltat dels déus provocant la mort del sacerdot troià Laocoont i dels seus fills segons explica la llegenda de l’Eneida:
“Dotze dies després de la mort d’Héctor de Troia,els grecs van idear la conquesta de la ciutat fingint la seva tornada a casa deixant com a present per al déu Posidó un cavall gegant de fusta dins el qual hi havia grecs amagats. Els troians el van acceptar, però el sacerdot Laocoont no va refiar-se i va dir que era una trampa dels enemics i el déu dels mars envià la seva serp marina i devorà al sacerdot i als seus fills.”

- Estat deconservació.
L'estatua està en bon estat nomès presentant algunes esquerdes y algunes extremitats mancants.
Anàlisi formal i estilística.
- La tècnica: talla, modelat, fossa o altres tècniques.
Aquesta obra és un grup escultòric, cal resaltar que aquesta és una còpia romana, per tant, l’original fou de bronze. El material utilitzat en la còpia és el marbre, feta amb la tècnica de talla itrepanat.

- La composició
La composició es defineix a partir d'una piràmide i d'una diagonal que travessa tota l'escultura.
Per una banda, la piràmide que formen les tres figures, amb el cap de Laocoont al vèrtex, i per altra, la diagonal que generen el braç dret i la cama esquerra de Laocoont. Les tres figures queden unides per les serps, que estrenyen els cossos musculosos, tractats tot com sifossin adults, ja que les anatomies dels nens són com la del pare, però a escala reduïda. Els artistes es recrearen en el seu art, amb independència del contingut i del missatge del conjunt. Perdut ja en gran mesura l'època hel·lenística el significat religiós de l'art, els escultors es concentraren a resoldre problemes tècnics i a crear sensacions en els espectadors. Per això aquestes tresfigures són representades en una lluita brutal per la seva vida en què cada múscul és en tensió per tal d'escapar-se de l'abraçada mortal.

- Repòs/moviment: recursos emprats.
El moviment es produeix a partir dels cossos contorçats, que no tenen cap possibilitat d'escapar-se, però lluiten fins al final, i de les serps que els tenen presos. És notable el talent dels escultors a l'hora de plasmartot paralitzant-lo, un moment d'agitació dramàtica sense que l'acció s'aturi. El dramatisme s'accentua amb detalls com ara la boca oberta de Laocoont i les arrugues de dolor de la seva cara, com també les expressions llastimoses dels fills, el més gran dels quals mira el pare per demanar-li ajuda.

- Espai i volum. Relació amb el context arquitectònic o urbanístic.
El volum dels músculs ialguns punts concrets, com els ulls enfonsats, creen uns efectes de clarobscur que disparen l'emotivitat de l'escena. Aquesta escultura forma part del conjunt de l'organització urbanística d'aquesta època que desemboca en un augment de la ornamentació del moviment i elements recarregats de formes. Per una banda es una escultura amb molta expressivitat que s'aconsegueix amb el moviment de les...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Laocoonte y sus hijos
  • LAOCOONTE Y SUS HIJOS
  • Laocoonte y sus hijos
  • Laocoonte Y Sus Hijos
  • LAOCOONTE Y SUS HIJOS KIARA
  • Laocoonte Y Sus Hijos.
  • Laocoonte y sus hijos
  • Laocoonte y sus hijos

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS