Laralalo09

Páginas: 2 (383 palabras) Publicado: 20 de noviembre de 2013
6.4 Pressió arterial
6.4.1 Concepte de pressió arterial. La pressió arterial comunament coneguda com tensió arterial, és la força o pressió que porta la sang a totes les parts del cos. Aquestapressió és imprescindible perquè circuli la sang pels vasos sanguinis i aporti oxigen i nutrients a tots els òrgans del cos perquè puguin funcionar. És un tipus de pressió sanguínia. Es considera compressió arterial ideal amb aquests valors: 120 mmHg de sistòlica i 80 mmHg de diastòlica. La pressió arterial s’expressa en mil·límetres de mercuri sobre la pressió atmosfèrica.
6.4.2 Pressió arterialsistòlica. Correspon al valor màxim de la tensió arterial en sístole (quan el cor es contreu). Es refereix a l'efecte de pressió que exerceix la sang que surt del cor sobre la paret dels vasos.
6.4.3Pressió arterial diastòlica. Correspon al valor mínim de la tensió arterial quan el cor està en diàstole o entre batecs cardíacs. Depèn fonamentalment de la resistència vascular perifèrica. Esrefereix a l'efecte de distensió de la paret de les artèries, és a dir l'efecte de pressió que exerceix la sang sobre la paret del vas.
6.4.4 Valors de la pressió arterial.
6.4.4.1 Hipertensió. Lahipertensió arterial (HTA) és una malaltia crònica consistent en una elevació persistent de la pressió arterial, per sobre de 140/90 mmHg. La hipertensió es pot classificar com a essencial (primària) osecundària:
- La hipertensió essencial o primària vol dir que no es pot trobar cap causa mèdica que expliqui la pressió arterial elevada. Més del 95% de les hipertensions arterials són de tipus essencial.- La hipertensió secundària indica que la pressió arterial alta és conseqüència d'una altra malaltia, com ara una malaltia renal o tumors (adenoma suprarenal o feocromocitoma).
La hipertensiópersistent és un dels factors de risc de: accident vascular cerebral, infart de miocardi, insuficiència cardíaca i aneurisma arterial i és la principal causa d'insuficiència renal crònica.
6.4.4.2...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS