las 13 rosas

Páginas: 10 (2288 palabras) Publicado: 28 de marzo de 2013


ÍNDEX
p.
1. Identificació i presentació­
2.
3. Interpretació i context històric
4. Conclusions

1. IDENTIFICACIÓ I PRESENTACIÓ
“Las Trece Rosas” es tracta d’una pel·lícula dramàtica i històrica ambientada en l’època dels inicis del règim franquista, poc després de ésser terminada la Guerra Civil Espanyola. Aquesta pel·lícula està dirigida per Emilio Martínez Lázaro, iestà basada en el llibre “Las Trece Rosas” de Carlos Fonseca.
En aquest llibre es documenten els fets relacionats amb els intents per part de les militants de les JSU per reorganitzar el partit, a la seva captura, l’empresonament i per últim, la seva execució. Totes tenien entre 18 i 29 anys, i la meitat d’elles eren integrants del JSU (Juventudes Socialistas Unificadas).
En aquest llibre es faconstar el motiu pel qual les tretze roses van ser capturades, torturades i finalment afusellades. Quan Franco va arribar al poder, els dirigents de les JSU i d’altres partits republicans van exiliar-se, la organització va caure en mans dels seus militants, entre ells José Pena, el secretari general del comitè de provincial de les JSU. Va ser torturat i finalment va fer una declaració, en la queconstaven els noms que coneixia dels integrants de les JSU. Va ser aquest fet i la presa de documents de les JSU i del PCE per part dels militars franquistes, que no havien sigut destruïts, el que va fer que els seus militants fossin capturats, entre ells, algunes de les 13 noies.

3. INTERPRETACIÓ I CONTEXT HISTÒRIC
A) Alguns elements simbòlics del franquisme que apareixen en aquesta pel·lículaprincipalment serien: la salutació feixista amb la mà dreta al cor i l’esquerra aixecada, també el típic “Arriba España”, els soldats vestits de blau “nacionales” o simplement la por de tothom a ser detingut, la por a que els nacionals descobrissin alguna acció passada relacionada amb el bàndol republicà, ja eren fets distingits i típics del franquisme i la post-guerra.

La dona en el mónfeixista era “poc important”. Què vol dir això? Vol dir que ningú li prenia atenció ni es fixava en ella. En aquesta etapa d’Espanya la dona va fer un pas endarrere en la seva evolució cap a la igualtat de sexes perquè un cop instaurada la dictadura, a l’igual que moltes coses, l’estat social de la dona va quedar reduït a 0. L’acció de la dona en els 40 anys de dictadura es basava en estar submisa al’home totalment tornant a la llei del codi civil de 1889 consagrant la inferioritat jurídica de la dona. Això volia dir que la dona necessitava el permís de l’home per tot: si volia treballar, si volia viatjar, etc. Franco va imposar la reclusió de la dona a la llar, i la seva educació (diferent a la de l’home) consistia a cuidar de la llar, la família així com dificultar l’accés de la dona a lesuniversitats i a la vida professional. Per tant podem veure com el franquisme volia prescindir quan més millor de la dona i la volia sotmetre a una jerarquia més baixa dins de la societat.
Per altre banda, en aquesta pel·lícula no observem aquests trets en les protagonistes, segurament per això és que van acabar mortes. Les 13 roses, membres militants de Juventudes sociales unificades, sónrepublicanes. Aquestes dones doncs, tenen iniciatives per combatre el franquisme, tenen una educació que no es basa en cuidar de la llar i del seu home, més que re perquè moltes tampoc tenen marit o xicot i també podem veure com treballen. Així doncs, eren noies joves amb principis i ideals que no volien dedicar la seva vida a cuidar d’una casa, si no que volien avançar i fer avançar el país cap aldesenvolupament i la democràcia, igual que estava passant a França i Gran Bretanya.
Després de ser detingudes, les 13 roses són traslladades a una presó de dones, la situació allà era greu. A la pel·lícula veiem com aquesta presó està saturada de preses i que no hi que no hi caben, es veu com costa caminar i com les noies dormen a terra i unes sobre les altres. En alguna escena també es veu com la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 13 rosas
  • 13 rosas
  • Las 13 rosas
  • 13 rosas
  • Las 13 Rosas
  • 13 Roses Historia de Espana
  • resumen las 13 rosas
  • Cuadro Comparativo Agora, 13 Guerreros Y Nombre De La Rosa

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS