las aventuras de ulises

Páginas: 22 (5267 palabras) Publicado: 9 de octubre de 2014
Les aventures d'Ulisses.
La història de l'Odissea.


Luis Guerra Llaura
2n ESO A
Les aventures d'Ulisses. La història de l'Odissea.
1. GUIA DE LECTURA
1.1. A les aventures d'Ulisses es narra el llarg i accidentat viatge de tornada a la seva pàtria del famós heroi grec. Després d'un cruent conflicte bèl · lic, en la primera acció d'Ulisses afloren la violència i l'esperit guerrerpropis de la Ilíada, que semblen justificar el saqueig de ciutats, la mort dels seus habitants o el rapte de les seves dones.
  • No obstant això, què error cometen els homes d'Ulisses i com ho paguen?
Després de rebre els regals del sacerdot Maró, els homes d'Ulisses van decidir no fer-se a la mar, desoint els consells del seu superior. Es van quedar tota la nit menjant t bevent a la vora, aprop dels vaixells. Mentrestant, alguns tracis van avisar gent propera, es van vestir per a la guerra i es van acostar a la riba. A l'alba van atacar als grecs que seguien allà, i aquests van lluitar amb intrepidesa, tot i no tenir la ment molt clara per l'efecte de la beguda. Més tard van tornar a les naus, que van salpar havien deixat a més de setanta companys morts sobre la platja.
Ambl'aventura dels lotòfags s'inicia ja el relat d'històries fantàstiques ambientades en llocs exòtics, un tret que apropa l'obra el gènere novel·lesc i l'allunya de l'èpica.
  • Quin efecte obra l'fruit del lotus en les persones que consumeixen? Per quina raó podríem interpretar aquest passatge com l'amenaça d'anul · lació i degradació de l'esperit heroic?
Fa que qui ho provi s'oblidi completament delpassat, que perdi tot desig de vida activa i que la seva única preocupació sigui dormir tenint feliços somnis. Perquè el fruit inhibeix la voluntat i fa que et quedis atrapat allà per sempre.
• Quines qualitats d'Ulisses es posen de manifest en els seus consells després del saqueig de Ismaro o en la seva actitud davant els homes que prefereixen romandre en els lotòfags?
Presenta una actitudresponsable i molt cautelosa, al mateix temps que un exemple que Ulisses sempre intenta salvar els seus companys.
Un dels episodis més singulars i famosos de l'Odissea és el dels ciclops, el protagonista, Polifem, ha estat tractat extensament per la tradició literària i artística posterior. En aquesta aventura fantàstica destaca sobretot l'accentuació d'heroi, a qui comencem a conèixer millor.
•Què impulsa a Ulisses a internar-se en la terra dels ciclops ia esperar després el retorn del gegant de la cova, tot i el risc evident que tots corren?
Que pot veure moltes ovelles i columnes de fum, però no veu cap pastor. Després espera a la gruta perquè li picava la curiositat sobre qui podria ser el seu amo.
• Per què desisteix matar Polifem mentre dorm? Quines altres actuacions i paraulesde l'heroi ens revelen la seva astúcia i intel · ligència? Però, què imprudència, impròpia del seu caràcter, comet?
Perquè si així ho fera, es quedarien tancats a la cova per la gran pedra de l'entrada. Es veu l'astúcia d'Ulisses quan li diu al ciclop que es diu Ningú perquè quan li estiguin encegant i cridi digui: "Ningú em fereix", i la resta de ciclops creguin que està malalt o que nonecessiten la seva ajuda. La imprudència que comet passa quan, per burlar-se de Polifem, Ulisses es posa les mans al voltant de la boca i imita el bel d'una ovella, delatant així la seva posició. En resposta a això, el ciclop va arrencar el cim d'un turó i se la llança el vaixell. La gran massa agitar les aigües i el reflux empènyer els va empènyer cap a la costa.
• De quina manera condicionarà aquestepisodi el viatge d'Ulisses a la seva anhelada Ítaca?
Com Posidó va escoltar les pregàries del seu fill Polifem, els farà el camí de tornada molt difícil.
La història de Polifem i el sagaç d'Ulisses recorda en diversos aspectes els contes del folklore tradicional.
  • Quins trets tenen en comú l'episodi de Polifem amb aquest tipus de contes?
Que en els contes tradicionals, un malvat...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Las aventuras de ulises.
  • las aventuras de ulises
  • Las Aventuras de Ulises
  • Las Aventuras De Ulises
  • Las Aventuras De Ulises
  • Las Aventuras De Ulises
  • Las Aventuras De Ulises
  • Actividades Del Libro Las Aventuras De Ulises

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS