LAS DESAMORTIZACIONES

Páginas: 8 (1879 palabras) Publicado: 4 de junio de 2014



LES DESAMORTITZACIONS
DEL SEGLE XIX



Bàrbara Gelabert Torrandell 2n C
• Història d’Espanya
ÍNDEX

1- Concepte de terres amortitzades.pàgina 1

2- Problemes degut a l’existència d’un gran nombre de terres amortitzades. pàgina 1

3- Desamortitzacions del segle XIX. pàgina 2,3 i 4

4- Conseqüències. pàgina 5 i 65-Bibliografía. pàgina 6
















1- Concepte de terres amortitzades.
El que entenem per terres amortitzades seria aquella forma de propietat de les terres que era propia de l’Àntic Règim ,en la qual les propietats estaven vinculades al patrimoni familiar o a unainstitució, i no es podien comprar ni vendre,ni repartir. L’explotació d’aquestes terres era deficitària,i estaba fora del mercat (són terres o béns mors pel mercat). Tenien la finalitat de mantener el patrimoni de la noblesa o de les institucions a les quals estaven vinculades. Les terres amortitzades pertanyien a l’Esglèsia (“terres de mans mortes”), als ajuntaments (“bens comunals” dels que podien fer úsels habitants del municipi) i a la noblesa (primogenitures). En sel segle XIX els progressistes,dins de la reforma agraria liberal,van liquidar les terres amortitzades,”desamortitzacions”, i la propietat de les terres passà a ser propietat privada.

2- Problemes a l’economia espanyola degut a un gran nombre de terres amortitzades.
La terra amortitzada era aquell terreny de propietatprivada que no es podia comprar ni vendre i s'havien de transmetre en herència. Per això, aquest tipus de propietats eren molt freqüents durant l'Edat Mitjana, ja que l'economia es basava en l'agricultura. Degut a la falta d'interès dels propietaris per a aquestes terres, es trobaven desmillorades, endarrerides i sense produir el necessari. Això va portar a que minvés qualitat i per tant alhora de conrear noeren tan eficients. Ja que tot va lligat, si els aliments eren escassos la població tenia fam, el que generava un descontent general.

Aquestes propostes següents es podrien considerar possibles solucions davant dels problemes anteriors; es necessitaria estimular als camperols,de manera que així s’incentivés a produir més,també s’hauria de tenir en compte la possibilitat de comprar terres perpart dels inversors més capaços.
D’aquesta manera possiblement, amb un llarg procés es recuperessin les terres desmillorades i endarrerides, i així, la població milloraria en quant a quantitat i salut.




1
3- Desamortitzacions del segle XIX
Durant el segle XIX s’hanpogut veure diverses desamortitzacions,de les qual destaquen la de Mendizabal i Madoz :

+ Carles III i Carles IV
Les primeres desamortitzacions van ser realitzades en els regnats de Carles III i Carles IV entre el 1766 i 1808. S’hi inclou la desamortització que va ser realitzada per Godoy i el ministre Miquel Gaietà Soler i Rabassa entre el 1800 i 1808.
Tot es va iniciar el 1798 quan CarlesIV va obtenir el permís de la Santa Seu per a expropiar els béns dels jesuïtes i d'obres pies (una sisena part dels béns eclesiàstics). En ella es van desamortitzar béns de la Companyia de Jesús, d'hospitals, hospicis, de Col·legis Majors universitaris,etc, i incloïa també béns no explotats de particulars.
+ Josep
Va realitzar una petita desamortització que no va implicar l’abolició de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Desamortizaciones
  • Desamortizaciones
  • Desamortizaciones
  • Desamortizaciones
  • Desamortizaciones
  • Las desamortizaciones
  • Desamortizaciones
  • Las Desamortizaciones

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS