Las frutas

Páginas: 9 (2196 palabras) Publicado: 27 de febrero de 2012
LES FRUITES

Nagore Valera 2onBEd.Infantil |
|

PRINCIPALS NUTRIENTS I VALOR ENERGÈTIC DE LES FRUITES:

Les fruites posseeixen un sabor i un aroma característics i presenten unes propietats nutritives i una composició química que les distingeix d'altres aliments.
Les fruites pertanyen al grup 5 de la roda d'aliments, rics en sucres, vitamines A i vitamina C i en sals minerals.
Pelseu alt contingut en vitamines i sals minerals pertany al grup d'aliments reguladors. Les fruites es localitzen en el segon pis de la piràmide d'aliments, i es recomanable que els infants en prenguin dues racions diàries passant a ser tres o quatre ingestes al dia per als adults. A pesar que en la classificació general per grups, les verdures i fruites estan en grups diferents, els nutrients quecontenen són semblants, encara que en el cas de les fruites el contingut en hidrats de carboni és més elevat i això converteix a les fruites en aliments més energètics.

Composició de la fruita:

La composició química de les fruites depèn sobretot del tipus de fruita i del seu grau de maduració.
·Aigua: Més del 80% i fins al 90% de la composició de la fruita és aigua.
·Glúcids: Entre el 5% i el18% de la fruita està format per carbohidrats (glúcids). El contingut pot variar des d'un 20% al plàtan fins a un 5% al meló. Les altres fruites tenen un valor mitjà d'un 10%. El contingut en glúcids pot variar segons l'espècie i també segons l'època de recol·lecció. Els carbohidrats són generalment sucres simples com la fructosa, la sacarosa i la glucosa que són sucres de fàcil digestió i ràpidaabsorció.
·Fibra: Aproximadament el 2% de la fruita és fibra dietètica. La pell de la fruita és la que posseeix major concentració de fibra, però també és on ens podem trobar amb alguns contaminants com a restes d'insecticides, que són difícils d'eliminar si no és amb el pelat de la fruita.
·Vitamines: Com la vitamina C. Segons el contingut en vitamines podem fer dos grans grups de fruites:-Riques en vitamina C: contenen 50 mg/100. Entre aquestes fruites es troben els cítrics, també el meló, les maduixes i el kiwi.
Riques en vitamina A: Són riques en carotens, com els albercocs i prunes.
·Sals minerals: Igual que les verdures les fruites són riques en potassi, magnesi, ferro i calci. El mineral més important és el potassi i les que són més riques en aquest apreciat mineral són lesfruites de pinyol com l'albercoc, cirera, pruna, etc.
·Proteïnes i greixos: Les proteïnes i els lípids són escassos en la part comestible de les fruites, encara que són importants en les llavors d'algunes d'elles. Així el contingut de greix pot oscil·lar entre 0,1 i 0,5%, mentre que les proteïnes pot estar entre 0,1 i 1,5%.
Valor energètic i calòric :
El valor calòric vindrà determinat per laseva concentració en sucres, oscil·lant entre 30-80 Kcal/100g.. En tenir un alt valor lipídic tenen un alt valor energètic de fins a 200 Quilocalories/100grams. Però la majoria de les fruites són hipocalòriques respecte al seu pes.

ALIMENTS MÉS IMPORTANTS AGRUPATS EN CATEGORIES:
Respecte el conjunt de fruites existents en la natura em seleccionat les següents:
1. Xirimoia
2. Llimona3. Kiwi
4. Mandarina
5. Poma
6. Taronja
7. Pera
8. Pinya
9. Aranja
10. Raïm
11. Plàtan
12. Maduixot
13. Maduixa
14. Albercoc
15. Cireres
16. Pruna
17. Breves
18. Grosella
19. Nespres
20. Préssec
21. Síndria
22. Figa
23. Meló
24. Nectarina
25. Mango
26. Dàtil
27. Codony
28. Caqui
29.Magrana

Primerament hem classificat les fruites en categories referents a les fruites que més mengem segons el mes de l’any en el que estem, i tot seguit també hem cregut convenient classificar-les segons si són àcides, semi àcides o dolces.
-Les fruites dolces es caracteritzen per ser el grup més ampli i per no contenir àcids; són compatibles entre sí amb excepció de la síndria. Són riques en...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • el fruto
  • Frutos
  • Frutas
  • Frutas
  • fruta
  • frutas
  • frutas
  • el fruto

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS