las mujeres en literatura

Páginas: 3 (551 palabras) Publicado: 29 de marzo de 2013
El seminari del professora Mercè Picornell va ser sobre el paper de la dona a través del temps. Gràcies a les obres de les escriptores catalanes del segle XX podíem reconstruir, de manera creativa,la història coŀlectiva i sobretot la posició de la dona en la societat, i també la seva influència en la mateixa història.
Des del principi del nacionalisme català la dona ha estat considerada com elsímbol de la nació i no com una persona, i per tant, resulta que pàtria era com a mare. Aquesta representació aŀlegòrica de la nació com a dona va ser en la Reneixença i fins al noucentisme. Però, alfinal del segle XIX i al principi del segle XX comença el canvi en el model patriarcal de dona i inici del moviment feminista. Protagonistes d’aquest moviment van ser dones bugeses que eren instruidesi amb conciència social. Però, tot i que van adoptar el terme feminisme encara van estar en contra d’un model de dones modern i a favor d’un model basat en els valors tradicionals de la culturacatalana, que esten entre el conservadorisme polític i la religió catòlica.
Al principi del segle XX comença creació de diverses institucions educatives i això canvia al millor la situació social de ladona a Catalunya i el feminisme obté nous valors amb la Segona República. Les dones aconsegueixin els drets civils que se’ls va negar de nou el franquisme. I de nou silenci, de nou canceŀlació de lapersonalitat i retorn a la primera funció de dona que se ocupava solament per els fills, la llar i l’església. El pitjor és que no eren només els homes que tenien aquesta opinió, sinó que això pensaveni les dones, que van fundar una institució- La Sección Femenina. L’única possibilitat per a escriure lliurament era que van a l’exili o publicar en castellà, però amb la censura estricta, o millor perells que romanen en silenci. Fi de la dictadura porta renovació dins la cultura catalana, com i a nous discursos i noves lluites.
El objectiu d’aquest seminari no era només relevar la història a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Literatura de mujeres
  • Mujeres En La Literatura
  • Ensayo mujeres en la literatura
  • Mujeres importantes de la literatura
  • Mujeres Peruanas en la Literatura
  • Ensayo sobre las mujeres y la literatura
  • Mujeres Que Han Ganado El Premio Nobel De Literatura
  • Literatura de mujeres

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS