Lectura: París a vista de mujer

Páginas: 5 (1197 palabras) Publicado: 13 de enero de 2015
Autor/a  i Títol de la Lectura: Chahdortt Djavann, París a vista de mujer: Comment peut-on être français? (Pilar Andrade Boué)

París a vista de mujer
1- Resum del text que destaqui les idees principals (sense interpretacions personals).
Pilar Andrade Boué fa un treball explicant la novel·la Comment peut-on être français? De Chahdortt Djavann. Boue explica que la novel·la comença ambl’arribada de Roxane, la protagonista, a Paris, una arribada marcada per l’anhel d’ella d’assimilar-se a si mateixa i no tan de conquistar i posseir la ciutat. Roxane és una noia iraní que decideix exiliar-se a París.
Decideix anar a Paris perquè creu que la ciutat és una representació de la llibertat de la dona.
Roxane espera arribar a Paris i integrar-se perfectament, però la ciutat des de unprincipi ja la va avisant de que no podrà i que acabarà malament, perquè Paris l’anirà tornant al seu passat, és a dir un món marcat per una masculinitat repressora, el seu trauma, ja que la ciutat és com un avatar de Teheran. El primer avis passa només al arribar. Quan arriba a la plaça Denfert-Rochereau, que esta presidida per una estàtua d’un lleó. Aquest animal adquireix un pes simbòlic i fonamentala la novel·la; representa el poder patern o masculí. Precisament a allà passa la primera agressió que consisteix en una envestida, junt al lleó, d’un gos, un labrador, habitualment educat per tot menys per atacar.
Aquest animal per els parisencs significa un animal totèmic, heroic i protector de la ciutat en la guerra Franco-Prussiana de 1870. Per tant és com si l’agressió del gos prové delpropi conjunt urbà.
Durant un tota la novel·la París “avisa” molts cops a Roxane amb múltiples “agressions”. Tots els llocs on ella va acceptar treballar o estar la van acabar fent fora d’allà de males maneres.
Tot i que Roxane interpreta París com un símbol de feminitat, aprenentatge i noves oportunitats, la llengua francesa, que és molt patriarcal, fa que sense adonar-se l’interpreti com unsímbol de masculinitat que li tanca les portes a totes les noves oportunitats que la ciutat li ofereix recordant-li, així, tot allò del que va fugir i els traumes que va patir en el seu país d’origen. A conseqüència d’aquest fet té sentiments contradictoris quant a París, ja que la seva ment no li permet sotmetre’s a la llengua, per molt que ella vulgui integrar-se a la ciutat.
El concepte queesmentem sobre la feminitat o masculinitat de la llengua francesa queda reflectit en el títol de l’obra, es planteja aquesta qüestió des del principi i a mida que el lector llegeix la Roxane va desenvolupant un seguit de preocupacions i reflexions que aclareixen el concepte proposat per l’autor.
Un dia, quan la Roxane ha de desviar-se a causa del trànsit per anar a treballar, passa per un carrerdesconegut on la policia francesa la detén, és llavors, de camí a comissaria, quan recorda el seu pitjor trauma: a Teheran la van empresonar injustament i la van violar múltiples homes. En aquest moment entra en un estat de shock, es col·lapsa i acaba en un centre psiquiàtric. Des d’allà s’adona que París l’ha abandonat, la seva visió de la ciutat canvia completament i la llum brillant plena de novesexperiències es converteix en una llum gris i tètrica que la condueix cap el seu passat.

2- Conceptes fonamentals que heu distingit al text. Breu definició de cadascun, entre 3 i 5 línies.

Exili: La Roxane fuig del seu país, de la intolerància i del masclisme que hi ha a Teheran per descobrir-se a si mateixa, per oblidar els traumes que ha patit. Decideix anar a París, creu que és la ciutatde la llibertat i les noves oportunitats.

París: París és la ciutat de l’amor i de la llibertat per la Roxane, però a mida que viu allà s’adona que no és el que pensava. Des de l’exterior pot semblar una ciutat liberal, però al final l’obra mostra que no és tan fàcil fugir del passat i que la ciutat i les dificultats per integrar-se es tornen en contra d’ella.

Integració: La clau...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • París a vista de mujer
  • Lectura a primera vista
  • Lectura a primera vista (Partitura)
  • vistas de word (modo de lectura)
  • Lectura musical a primera vista
  • Punto de vista las diosas de cada mujer
  • Basado en un lectura un mujer en busca de justicia.
  • Control de Lectura “El regreso de la mujer de goma”

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS