Lectures Marx

Páginas: 8 (1985 palabras) Publicado: 14 de abril de 2011
EL MANIFEST COMUNISTA

1) Fes un resum de les idees bàsiques del Manifest Comunista:

Opressors i oprimits han sostingut una lluita ininterrompuda al llarg de la història. Una lluita que acaba cada vegada amb una transformació revolucionària de tota la Societat o amb la destrucció comuna de les classes de lluita.

La moderna societat burgesa, sorgida de la destrucció de la societat feudal,no ha abolit els antagonismes de classe. No ha fet més que establir, en lloc de les velles, noves classes, noves condicions d'opressió, noves formes de lluita. L'època de la burgesia és caracteritza pel fet d'haver simplificat els antagonismes de classe. La societat es divideix en dos grans camps enemics, en dues grans classes directament oposades l'una de l'altre: burgesia i proletariat.

Elsistema d'explotació de la indústria, fins aleshores feudal o gremial, era ja insuficient per a les necessitats creixents dels nous mercats. La manufactura en va ésser el substitut. Els artesans foren arraconats per la nova classe mitja industrial; la divisió del treball entre els diferents gremis va desaparèixer davant la divisió del treball en cadascun dels mateixos tallers.

La moderna burgesiaés el producte d'un llarg procés evolutiu, d'un seguit de revolucions de les formes de producció i comunicació.

El poder modern de l'estat és un Comité que administra els afers de tota la classe burgesa.

La burgesia ha reduït els vincles entre home i home al simple interès, a l'insensible “pagament en diner”. Ha convertit la dignitat personal en un valor de canvi, i ha reemplaçat lesinnombrables llibertats, ben merescudes i reconegudes documentalment, per una despietada llibertat de comerç.

La burgesia ha esquinçat el vel de sentimentalitat i de tendresa de les relacions familiars i les ha reduïdes a pures relacions pecuniàries.

La burgesia no pot existir sense revolucionar constantment els instruments de producció, és a dir, les condicions de producció, o sigui, totes lescondicions socials.

Les industries nacionals han estat substituïdes per noves industries. Les necessitats han anat augmentant i les maneres de satisfer-les han canviat amb el mercat universal, provocant interdependència entre les nacions. Les produccions intel·lectuals de cadascuna de les nacions es converteixen en propietat comuna de totes elles.

La burgesia crea un món a la seva imatge.Obliga totes les nacions a adoptar els seus mètodes de producció. A més ha sotmès el camp a domini de la ciutat. I ha fet que la població urbana creixi en canvi la agrària disminueixi.

També ha concentrat els mitjans de producció i la propietat en poques mans. Com a conseqüència directa s'ha aconseguit la centralització política. Aquest sistema contribueix a la globalització general de lasocietat.

La manera que tenen els burgesos d'assegurar la seva subsistència és preparant crisis i d'aquesta manera obrir nous mercats i explotant amb més perfecció els antics.

Però la burgesia ha forjat les armes i engendrat als homes que les faran servir: el proletariat. A mesura que creix la burgesia, creix també la massa proletària.

La burgesia utilitza als proletaris com una mercaderia més.Mentre que els burgesos tenen en poder les forces de producció, els proletaris han de vendre la seva força de treball i el seu temps.
A més a més, a mesura que la indústria moderna va avançant els proletaris són tractats, cada vegada més com a soldats industrials. No són merament servidors de la classe capitalista sinó que estan sotmesos cada dia. Aquest despotisme és encara més odiós quan elsburgesos proclamen públicament que el seu únic objectiu és el guany.

El proletariat es recluta de totes les classes de la població ja que els antics estaments menestrals no poden invertir el seu petit capital en l'explotació de la indústria i les seves habilitats està desvalorada per les noves forces de producció.

La lluita del proletariat contra la burgesia comença amb la seva existència i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Guia De Lectura Marx. Manifiesto De Partido Comunista
  • Ficha de lectura el Trabajo enajenado por Karl Marx
  • Renovar la lectura de Marx
  • Guia lectura marx
  • Lecturas De Marx 3
  • COMENTARIOS DE LAS LECTURAS DE CARLOS MARX: EL CAPITAL Y CRÍTICA A LA ECONOMIA POLITICA
  • Marx
  • Marx

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS