Lefancioso

Páginas: 10 (2343 palabras) Publicado: 28 de febrero de 2013
TEMA 2: L'EPOCA DE LA RESTAURACIO BORBONICA(1875-1898)

1 El sistema politic de la restauracio

Al gener de 1874 acaba la I republica amb un cop d'estat d'un militar anomenat Manuel Pavia amb el suport dels liberals moderats i progressistes ja aue volien la monarquia. Llavors sinstaura un govern provisional i el seu lider es el general Serrano (militar liberal), mante la forma derepublica pero digerna de forma dictatorial(suspen les corts) per garantir lordre.
Espeña no pot celebrar eleccions perque te molts problemes:
-carlins (navarra i catalunya)
-republicans federals a les ciutats
-pagesia andalusa que dur a terme moviments anarquistes
-la guerra de Cuba
Per aixo hi ha una disctadura, perque el govern sigui fort i pugui enfrentar aquests problemes.

Des del 1873Antonio Canobas(liberal moderat), que a fundat un partit politic (Partit Alfonsí) prepara el restabliment de la monarquia borbonica a espanya. Ho fa desde lexili aconsellant a la reina i parlant amb els liders del partit liberal (mod. i pro.). Per aconseguiro demana la dimissio a Isabel II, i ella accepta la dimissio a canvi de que el seu fill Alfons fos el futur rei d'espanya, canobas recomana aisabel que porti el seu fill a estudiar a anglaterra per tal de que aprengui com funciona un sistema liberal (academia de Sandhurst). Per tal daconseguir un clima dopinions favorables al retorn dels borbons sota la figura dalfons XXII, canobas fa publicar un article(manifest de Sandhurst) suposadament escrit per alfons, que diu que si arriba a ser el rei despanya, acceptara la sobirania nacional igovernara com una monarquia constitucional, canobas vol que el restabliment de la monarquia sigui legal i que tinguis lacceptacio del poble.
Finalment al 1875 alfons arriba a espanya i es aclamat per el poble, serrano dimiteix( perque volia una monarquia i no tenia el suport del poble i perque al 74 el militar martiez va fer un cop destat contra serrano, i podia ficar en perill el projecte decanobas) i es converteix alfons en el rei despanya.

Un cop alfons es reconegut com a rei, ell nomena un nou govern i el seu cap es Canobas, el primer projecte que dur a terme el nou govern es lelaboracio duna nova constitucio(ho fa parlant amb els liders del partit liberal). Aquesta constitucio lacaven al 1876 i despres es fan eleccions a corts per sufragi universal masculi. Tots els partitsaccepten la monarquia de alfons menys els socialistes i els republicans. Les eleccions son manupilades i guanya canobas i el parti passa a ser anomenat partit conservador.

Caracteristiques de la constitucio de 1876:
-sobirania compartida(rei i corts)
-divisio de poders, executiu (el te el rei,nomenar ministres),legislatiu(el te les corts)
-sufragi censitari (pot votar el 20% de la poblacio)-estat catolic, es permet altres religions si elles es finansen
-declaracio de drets: llibertat de pensament,seguretat,propietat privada,dret de reunio i associacio ens mans del govern
aquesta constitucio mostra el pensament moderat de canobas.

1 vida politica i alternança en el poder conservador i liberal

Un cop fetes les eleccions el partit conservador comensa a governar isusbstitueix el partit moderat.

Obra legislativa dels conservador:
-totes les lleis republicanes queden abolides
-el 1876 acaba amb la III guerra carlina,on navarra i pais basc en el tractat de pau sels obliga a que lestat central recapti els seus impostos, i que els joves han de servir en lexercit español. Al 1878 canobas permet que recolectin els seus propis impostos ells mateixos.

-al 1878 acabala guerra de cuba i en el tractat de pau (pau de Zanjion) es diu que:saboleix lesclavitud,i es permet que els cubans tinguin representacio a les corts de madrid(pero els cubans no ho accepten)
-es desenvolupa un codi mercantil, un codi civil i un codi penal

Mentres es fan aquestes mesures Canobas promou un partit que estara a laposicio anomenat Partit Liberal Fusionista. Aquest partit esta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS