Lengua

Páginas: 12 (2895 palabras) Publicado: 17 de octubre de 2012
La Plaça del Diamant

4rt d'ESO
2011/2012
Resum

La Natàlia, protagonista d'aquest llibre és una noia jove que treballa a una pastisseria. La seva amiga Julieta va un dia a buscar-la per anar a la Plaça del Diamant de Barcelona, mentres ballen, un home, en Quimet, s'apropa i li proposa ballar. A partir d'aleshores i depsres d'haver quedat altres cops, van començar a sortir. La Natàlia deixaal seu promès, en Pere, ja que sent més per en Quimet que per ell.
Poc temps despres, se'n van a viure tot dos junts, a un pis de lloguer al carrer Montsenys. Era un pis en mal estat, però hi van fer unes petites reformes amb en Cintet i en Mateu, uns amics, però tot s'ha de dir que en Quimet sempre intentava lliurar-se'n. Decideixen casar-se, i l'encarregat de fer-ho és en mossèn Joan. Va feruna cerimònia d'allò més bonica. Un cop casats, en Quimet es compra una moto de segona mà, gràcies al treball que li aconsegueix en Cintet. Portava en ella a la Natàlia a fer toms per Barcelona i les afores. També en Quimet demana a la Colometa que deixi de treballar per a la pastisseria ja que considera que no és un treball per a ella, el que ha de fer es cuidar de la casa , a més li diu quel'amo no li agrada. La Natàlia obeix. Al poc temps neix el primer fill, l'Antoni. Era un xicot força grandot però no podia menjar, sempre estava plorant i estava nerviós, fins i tot van pensar que podria morir. Finalment tot es va poder solucionar quan a la Natàlia se li va obrir el pit i va començar a menjar. De ben petit, en Quimet el portava a fer voltes amb la moto lligat amb un bressol.
Un dia,en Quimet es va trobar un colom ferit i va decidir portar-lo a casa fins que es poses bé, fet que li va donar la idea de la venta de coloms, pensava que seria un bon negoci. Així doncs construeixen un colomar al terrat i porta diferents coloms per a que es barrejessin entre ells.
Amb el pas del temps, arriba la República.
El negoci dels coloms anava molt bé, en Quimet estava entusiasmat ambells. Els coloms volaven per tot arreu fins i tot per fora, però sempre tornaven.
Al cap d'un any i mig després d'haver nascut l'Antoni, neis el segon fill, una nena, la Rita.
Després de tenir la Rita, en Quimet es posa molt malalt, tenia un cuc a la panxa. Un cop se'l van extreure i va ser guardat en un pot, l'Antoni que era molt entremaliat començava a jugar amb ell.
El taller d'en Quimet deixade produir diners, aleshores la Natàlia va començar a buscar treball, troba com a dona de fer feines a una casa d'homes adinerats. El temps passava i la Natàlia estava cada cop més cansada, quan venia d'un llarg dia de treball s'havia de fer càrrec dels nens i al mateix temps natejar el colomar. Començava a estar farta.
La mare d'en Quimet mor. En Quimet i en Cintet decideixen fer-se escamotsper lluitar al front d'Aragó. D'altra banda, en Mateu tenia greus problemes; la seva dona (Griselda) havia marxat de casa amb la seva filla i no podia veure-la.
La Natàlia ja estava ben farta dels coloms i finalment va decidir matar les cries per a que no nasquessin, en Quimet se'n va donar compte de que no servien per res.
Comença la guerra, en Cintet, en Quimet i en Mateu parteixen cap alfront d'Aragó, on combaten com a milicians. Amb tot això, els problemes s'agreujen, la Natàlia perd el seu treball ja que els amos no la poden pagar i no es fiaven del seu marit. Però gràcies a l'Enriqueta la Natàlia comença a treballar a l'ajuntament, natejant. De tant en tant en Quimet i en Cintet feien visites sorpreses i portaven algo de menjar, ja que hi havia molta necessitat. Davant aquestasituació tant crítica on no podien ni menjar, la Julieta va oferir a la Natàlia que hi anés l'Antoni a una colònia de nens orfes, no li agradava la idea, va acceptar. Arran d'aquest fet, ella i la Rita van poder menjar una mica més.
A casa ja no hi havia felicitat, i més, després de rebre la notícia de que en Quimet i en Cintet havien mort al front i que a en Mateu l'havien afussellat. L'Antoni...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Lengua
  • Lengua
  • Lengua
  • Lenguas
  • lengua
  • lengua
  • LENGUA
  • Lengua

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS