lenin, stalin, troski

Páginas: 6 (1488 palabras) Publicado: 21 de noviembre de 2013
Lenin, pseudònim de Vladímir Ilitx Uliànov va ser un activista revolucionari i pensador rus. Líder del sector bolxevic del Partit Obrer Socialdemòcrata Rus (POSDR), va ser el primer dirigent de la Unió Soviètica.
Va néixer a Simbirsk el 22 d'abril de 1870, i era fill d'un funcionari. Va passar per dues tragèdies en la seva joventut: a 1886, el seu pare va morir d'una hemorràgia cerebral. L'anysegüent, el maig de 1887, el seu germà gran, Aleksandr Uliànov, va ser detingut i afusellat per haver participat en una conspiració per assassinar al tsar Alexandre III.
Lenin es va matricular a la Universitat de Kazan ell mateix any de l'execució del seu germà, però va ser expulsat al poc temps per participar en activitats revolucionàries radicals.
Durant aquest primer retir (1887-1888) vaestudiar les obres clàssiques del pensament revolucionari europeu, especialment El capital de Karl Marx, i no va trigar a declarar seguidor de la ideologia d'aquest pensador.
El 1893 escriu Sobre l'anomenada qüestió dels mercats, que llegeix en els cercles marxistes.
El 1894 va esriure Qui són els "amics del poble" i com lluiten contra els socialdemòcrates i també El contingut econòmic delpopulisme i la seva crítica en el llibre del senyor Struve.
El 1903, presentarà les seves tesis en el Partit Obrer Socialdemòcrata Rus, que serviran per establir un primer distanciament entre la fracció bolxevic i la menxevic.
Amb l'inici de la Primera Guerra Mundial la seva figura política s'expandeix, en propugnar l'oposició de la socialdemocràcia alemanya a la guerra, i el converteix en una figuraclau a Rússia, quan l'evolució de la contesa es mostra obertament desfavorable per al seu país.
Al març, sota pressions dels generals i oficials de l'exèrcit, Nicolau II abdicà i es va formar un govern provisional de tipus burgès.
Davant les forces del govern i de la monarquia, Lenin aposta aquí pel Soviet. El govern provisional és incapaç d'ignorar els interessos tant de la burgesia russa comdel capital estranger representat pels governs de la Triple Entesa. Per tant, és incapaç de signar una pau amb Alemanya. El govern provisional tampoc no pot enfrontar-se als terratinents i lliurar la terra als pagesos i als obrers del camp.
Lenin va haver d'utilitzar tota la seva influència per convèncer la majoria de la direcció del seu partit que havia arribat el moment de derrocar el govern permitjà d'una nova revolució (la revolució d'octubre) que va portar al poder els bolxevics. Des de llavors i fins a la seva mort va encapçalar el govern revolucionari.
Va morir el 21 de gener de 1924 a causa d'un vessament cerebral.
Bibliografia: https://ca.wikipedia.org/wiki/Lenin
Lev Davídovitx Bronstein, més conegut com Lev Trotski, fou un revolucionari marxista soviètic i una de les figuresmés destacades de la Revolució Russa de 1917.
Lev Trotski, va ser el cinquè fill d'una parella de terratinents jueus de classe mitjana. En Nikolayev és on va organitzar la Lliga Obrera del Sud de Rússia, les activitats de la qual contra el règim autocràtic tsarista farien que fóra detingut, empresonat i posteriorment desterrat a Sibèria. Finalment, aconseguiex evadir-se del seu empresonament iaconsegueix arribar a Londres on coneix Lenin, Julius Martov i Gueorgui Plekhànov, principals dirigents del Partit Obrer Socialdemòcrata Rus (POSDR). És llavors quan començarà a utilitzar el pseudònim de Trotski.
Apartat dels principals dirigents de la socialdemocràcia es va afanyar a tornar a Rússia per a participar en la revolució de 1905, durant la qual va ser un dels organitzadors del primersoviet (consell revolucionari) en Sant Petersburg, i va assumir el paper de dirigent principal. Fracassada la revolució, va ser empresonat i deportat novament a Sibèria. Durant esta època escriu dos de les seues obres: 1905 i Resultats i perspectives.
Després de recórrer mig món entrant en contacte amb els focus de conspiradors revolucionaris, es va traslladar a Rússia tan bon punt va esclatar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Lenin y stalin
  • DE LENIN A STALIN 1 1
  • Lenin, Stalin... comentari de text
  • Resumen Marx Lenin Stalin
  • Biografias Lenin, Trotski Y Stalin
  • José Stalin y Lenin
  • La Unión Soviética De Lenin A Stalin
  • Vladimir Lenin-Leon Trotsky-Stalin

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS