Les Arrels Del Mon Contemporani

Páginas: 15 (3514 palabras) Publicado: 24 de octubre de 2012
UNITAT1: (1776-1850) LES ARRELS DEL MÓN CONTEMPORANI

ANTIC RÈGIM (segle 16-18)

Les societats europees eren agràries, la major part de la població treballava al camp, la producció del qual es repartia per l’auto consum familiar i el pagament dels drets als amos (senyors feudals els quals tenien un domini gairebé absolut de la població camperola).
Els rendiments del treball al camp eren moltbaixos perquè d’utillatge agrari era molt rudimentari i a penes havia evolucionat en els darrers anys.
En la societat preindustrial el model demogràfic es caracteritzava per una taxa de natalitat molt elevada i una taxa de mortalitat també elevada, per aquest motiu la població augmentava molt lentament. Les anomenades crisis de subsistència planaven sempre sobre la població i en marcaven ellímit ecològic.
L’organització política de l’Antic Règim es basava en l’absolutisme monàrquic i l’organització social es fonamentava en els privilegis feudals.

LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL (segle 18-19)

La Revolució Industrial va ser una de les transformacions més importants de la història de la humanitat que va donar lloc entre 1750 i 1850.
Es tracta d’un conjunt de canvis que van fer possible ladesaparició de l’Antic Règim econòmic i la implantació del capitalisme industrial. Així doncs, la Revolució Industrial va ser el resultat d’una sèrie de revolucions paral•leles que van incidir profundament en els àmbits de la vida social, econòmica i política d’Europa.
Aquesta revolució es va iniciar a principis del segle 18 a Anglaterra i va estar precedida i acompanyada de dos fenòmens clau: elcanvi demogràfic i les renovacions en l’agricultura i els transports.
L’ús de l’energia del vapor, la mecanització del sector tèxtil i el desenvolupament de la metal•lúrgica i del ferrocarril són les realitats més tangibles de la industrialització.

Revolucions paral•leles:

- La Revolució demogràfica: A partir de la segona meitat del segle 18 es va produir un augment important de lapoblació i va iniciar un procés de creixement interromput.

1. El creixement de la població: La causa d’aquest creixement va ser l’augment de la producció alimentaria i la desaparició de les fams periòdiques que assolaven Europa. El retrocés de la mortalitat va ser el resultat d’una alimentació millor i més regular. La caiguda de la mortalitat i el manteniment de la natalitat expliquen el creixementvegetetiu de la població.
2. Èxode rural i procés urbanitzador: Durant el segle 19 va haver un augment de les migracions, l’increment de la població al camp i la mecanització dels conreus va fer que molts pagesos es traslladessin a les ciutats atrets per la nova oferta industrial. La societat, que era rural i agrària va passar a ser industrial i urbana.
3. Revolució demogràfica iindustrialització: L’augment de la població va proporcionar mà d’obra abundant per a la indústria i va fer créixer el nombre de compradors de productes agrícoles i industrials. Aquest creixement va afavorir la puja de preus i va incitar els productors a expandir-se.

- Les transformacions agrícoles: Les dues transformacions principals van ser el tancament de les propietats i les millores en els mètodes de conreu.1. Els canvis en la propietat de la terra (les enclosures): A mitjan del segle 18 volien convertir els camps oberts i les terres comunals en terres tancades i privades. Aquest tancament va suposar la consolidació de la propietat privada, però per altra banda els pagesos pobres van quedar desproveïts de llocs on dur a pasturar els ramats o recollir llenya per l’hivern.
2. Noves tècniques inous mètodes de conreu: Un dels canvis principals van ser l’abandonament de la rotació dels conreus i l’eliminació del guaret pel conreu de llegums i de cultius herbacis. Això permetia l’augment de la superfície conreada i de la producció, l’alimentació de la ramaderia, la utilització d’adobs, la regeneració de la terra, la varietat de productes i la millora de la productivitat. Juntament amb...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ciencies del món contemporani
  • Ciencies del Mon Contemporani
  • Ciencies del món contemporani
  • Historia del mon contemporani
  • Ciencies per al món contemporani
  • ciencies al mon contemporani
  • Ciències per al món contemporani
  • Ciències Del Mon Contemporani

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS