Les aules d'acollida

Páginas: 36 (8919 palabras) Publicado: 30 de noviembre de 2013








L’ensenyament del català a les aules d’acollida







Pilar Lladonosa
47677833 Y
Aplicacions de la lingüística
30 de novembre de 2012

Índex

Introducció 3
Objecte de l’informe: Interculturalitat 4
Objecte de treball: Ensenyament del català com a L2 7
Processos de treball: Aula d’acollida10
Programes d’acció: IES Manel de Montsuar i Maristes Montserrat 15
Avaluació interna 19
Conclusió 24
Referències 25
Annexos 27

Introducció
Es presenta aquest document amb l’objectiu de donar una visió ràpida de la situació dels escolars nouvinguts a Catalunya en aquest moment. Està integrat per vuit àmbits amb els seus corresponents continguts:objecte de l’informe, que és la interculturalitat, l’objecte del treball on es parla de l’ensenyament del català com a L2, els processos de treball, on hi corresponen les aules d’acollida, seguidament dels programes d’acció, on hi hem integrat l’explicació de dues aules d’acollida reals, l’avaluació interna, que són diferents recursos que s’utilitzen a les aules d’acollida, i finalment les conclusions,les referències i els annexos, on hi ha diferents proves que realitzen els alumnes de l’aula d’acollida.
Es difícil establir un perfil general dels alumnes, en aquest cas dels alumnes que cursen l’ESO, donada la diversificació de llocs de procedència, les llengües que es parlen i la formació que tenen, la varietat cultural i religiosa, el sexe, l’edat i els estils d’aprenentatge que té cadascú.Tot i així, tots es troben units pel desig d’inserció en la societat a partir de la llengua.
La competència comunicativa implica l’ús de la llengua com un instrument de comunicació. La importància d’integrar el treball de les habilitats comunicatives és que aquesta s’ha de desenvolupar globalment, integrant les quatre habilitats lingüístiques, parlar, escoltar, llegir i escriure, dins de lessituacions reals de comunicació i relació. El principal objectiu és observar com es desenvolupen les estratègies.
S’intenta explicar com es dota als alumnes de recursos comunicatius necessaris per tal que es desenvolupin bé en la nostra societat i puguin resoldre problemes de la vida quotidiana. S’estableixen les condicions necessàries per abordar amb eficàcia i independència l’aprenentatge de lanova llengua.
Es presenta el concepte d’interllengua en el marc dels estudis sobre l’ensenyament del català com a L2. Es tracta, com es veurà, d’un procés d’adquisició de la llengua per part de l’estudiant. Aquest, però, no pot ser entès sense el pas de l’L1 i L2.
L’aprenentatge d’una L2 es fa amb la llengua d’acollida, el català, ben diferent a la pròpia i usual. L’àmbit estricte de l’escolaesdevindrà un element d’immersió lingüística en llengua catalana.

Objecte de l’informe: Interculturalitat

Seguidament dedicarem les següents pàgines al concepte d’interculturalitat i el seu tractament dins del context escolar.
La interculturalitat és una de les activitats possibles davant de la diversitat, però no és la única. Si ho situem al context escolar podem considerar que ladiversitat cultural és un element positiu per a tots els ciutadans, enriqueix cada grup amb les característiques culturals dels altres grups, contribueix a augmentar l’ interès dels alumnes per als estils de vida dels altres pobles, i finalment, fomenta actituds i destreses intel·lectuals, socials i emocionals que permeten a l’estudiant situar-se adequadament dins de cada societat cultual.
La necessitatd’integració intercultural és un problema que afecta sobretot a l’escola pública. Per tal que la integració sigui possible s’ha de respectar les proporcions entre l’element nou i l’antic; si el percentatge d’immigrants d’un col·legi és major que el de nens/nenes de la cultura d’ acollida aquesta no serà factible. El percentatge òptim d’immigrants per aula se situa entre el 10% i el 15%.
A...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • AQUÍ I ALLÀ AULA D'ACOLLIDA
  • familia d'acollida
  • Aulas
  • En el aula
  • Aula
  • PLA D’ACOLLIDA DE PROFESSORAT NOU
  • Aulas
  • Las Aulas

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS