Les balenes

Páginas: 2 (390 palabras) Publicado: 2 de marzo de 2014
 Les balenes

Les balenes son mamífers marins. Es diferencien de la resta de mamífers marins en que es passen tota la seva vida a l’aigua, des de que naixen fins que moren.
Lesbalenes procedeixen, molt probablement, d’un mamífer terrestre de grans dimensions que, fa uns 60 milions d’anys, va decidir que era millor anar a buscar menjar al mar, en lloc de a la terra.
Aixídoncs, els braços van evolucionar cap aletes pectorals, les cames van desaparèixer, la cua va passar a ser una aleta caudal i els forats del nas es van desplaçar a poc a poc cap a dalt del cap.
Hi hadiferents tipus: balena blava, roqual blau, balena de Biscaia, balena amb gep, balena gris, balena de Groenlàndia, balena enana, balena franca i catxalot.
Hi ha 2 tipus de balena: amb barbes y ambdents.
Les balenes amb dents tenen moltes dents a la mandíbula inferior i foradets en la superior, que son per a ficar-hi les dents quan tanca la boca.
Les balenes amb barbes tenen milers de filamentsque poden mesurar d’1 a 3 metres, i penjen de la mandíbula superior. Aquests filaments son d’una textura pareguda a les
ungles dels éssers humans i els serveixen per a filtrar el menjar.
Lesbalenes adquireixen la maduresa sexual als 10 o 15 anys. Tenen un balenó cada 3 anys després de fer una gestació de 10 a 13 mesos. Poden arribar a viure: les balenes amb barbes fins als 80 anys, les gransamb dents, com el catxalot, 70 anys i les balenes petites amb dents uns 30 anys.
Viuen en petits grups i el sentit de la vista i de l’oïda el tenen molt desenvolupat.
De les balenes s’aprofitagairebé tot: la carn per a menjar, les barbes per a fer barnilles per corseteria, la pell per fer cuir, del greix oli y combustible, del ossos farina pels animals…
Son molt pacífiques però, sols tenen 2enemics: l’orca y l’home. És un animal protegit ja que està en perill d’extinció. S’han donat casos en que les balenes s’han quedat atrapades baix el gel(a l’aigua) sense poder respirar y s’ha tingut...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Les Balenes
  • l'esquelet de la balena
  • Balena Azul
  • L'esquelet de la balena
  • balenas
  • L'esquelet de la balena

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS