Les cendres del cavaller

Páginas: 8 (1951 palabras) Publicado: 17 de enero de 2012
JOANOT MARTORELL, UNA VIDA
NOVEL·LADA



L’ÚLTIM SOSPIR DE LA CAVALLERIA
1,. Finalitat
Comencem aquesta biografia novel·lada a la cuitat de Valencia, en els darrers dies de l’any 1464, l’últim membre d’una de les famílies que havien estat més nobles del regne, el cavaller Joanot Martorell, sent molt propera l’hora en que haurà de morir. En la mes absoluta misèria, envellit, sol imalalt dedica les seves darrers forces a escriure una llarga carta a Martin Joan de Galba, el seu últim “prestamista”. Amb ella tracta de convèncer-lo perquè faça sobreviure el llibre que narra les aventures de cavaller Tirant lo Blanc, on esta reflectida la seua vida. I justament per demostrar aquesta semblança i , per tal que comprenga el llibre i no l’abandones a l’oblit, Martorell li detalla lahistoria de la seua vida tal i com ell la recorda.
Amb aquesta historia Silvestre Vilaplana ens ofereix una biografia novel·lada de Joanot Martorell documentada en els pocs referents històrics i documentals que es conserven d’ell i cobrint, per tant, els esperats espais buits amb un entrament fictici. Per tal de donar-li eixe toc de familiaritat trobem que la novel·la esta narrada pel propiJoanot Martorell i notem l’absència de capítols ja que tota la novel·la es una carta. Silvestre Vilaplana ens presenta a través de Martorell tota una sèrie de personatges molt diferents en una trama lineal on freqüentment hi ha canvis d’espai.

2.-Evolució durant la seua vida
La vida de Martorell sempre esta acompanyat de gestes  i successos que marquen la seua vida amb saviesa i reflexions,inclús amb disgustos. Un d’ells és quan  Joanot acompanya son pare a presentar-se davant del rei Alfons qui té decidit conquistar Nàpols. Joan i son pare va rumb a l’anhelada victòria i la conquista de la terra de Nàpols, però l’exèrcit contrari ja ha estat preparat per a rebre a la flota del rei Alfons. Joanot veu que son pare està ferit, Martorell li porta a Sasser on son pare li anomena hereuuniversal de tot els béns de la família.
Joanot torna a casa  amb la roïna noticia (son pare ha mort), ara és ell qui representa la família. La primera cosa que va fer és recuperar el prestigi i la fama dels Martorell a València, desgraciadament en una de les festes Damiata; la seua germana, fa boades sordes amb Montpalau qui després va tindre molts problemes amb Joanot Martorell. Montpalau no éscavaller amb Damiata, el li deixa sense boda i amb l’honor dels Martorell pel sòl. Joanot intenta recuperar l’honor que va sotmetre Montpalau i per a això ha de viatjar a Anglaterra on el rei Enric li adoba cavaller perquè participa en el torneig que organitza el monarca. Ací coneix una bella dama qui sap que el seu amor per ella és impossible.
Joanot torna a València però més en deute perquè vademanar un préstec a un jueu a Portugal per a poder donar el dot al cavaller Ausias March qui s’anava a casar amb la seua germana Isabel qui desgraciadament mor al poc de temps de ser casada.
Joanot deixa la família i va amb el seu germà a servir el rei qui poc després mor, Joanot es transforma en el conseller lleial de Carles de Viena qui és arrestat pel seu propi pare Joan II. En aquell  tempsJoanot coneix a Joan Rois de Corella qui era escriptor i poeta de la corona, Joanot aprèn molt d’éll i es deixa influenciar. La vida de Joanot de Martorell ja està molt desgastada, en eixe moment de la seua vida Joanot comença a escriure la seua obra mestra el Tirant lo Blanc.
3.- Viatge a Anglaterra
El viatge a Anglaterra que va fer Martorell no va ser en va, El seu objectiu era trobar el reiEnric perquè participa com a jutge en el combat a ultraça amb Montpalau. Quan Martorell es presenta davant del monarca el li invita que participarà en el torneig de cavallers que tenia lloc en el seu regnat, Martorell no podia rebutjar eixa oferta. En el torneig, Martorell va haver d’enfrontar-se amb els millors, classificant per la final on tènia que lluitar amb el duc d’Alimburg qui guanya la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Les Cendres Del Cavaller
  • Cendres del cavaller
  • les cendres del cavaller
  • Comentario Les Cendres Del Cavaller
  • Cendres del cavaller
  • Cendres Del Cavaller
  • Les Cendres Del Cavaller
  • Les cendres del cavaller

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS