Les Ciutats Romanes Apunts Examen Teoric

Páginas: 6 (1492 palabras) Publicado: 19 de noviembre de 2012
LES CIUTATS ROMANES
1. EMPORIAE (Empúries)


- Noms que va tindre la ciutat: Palaiàpolis “ciutat antiga” (grecs de Focea), Emporion “mercat” (els grecs perquè era un centre de intercanvi comercial molt important), Neàpolis “ciutat nova” (nou nucli al interior, ho van crear els grecs ja que hi havia excés de població i per estendre el seu mercat), Emporiae (colònia que van fundar els romans ala seva arribada , primerament va ser un “praesidium”: punt estratègic”)
- Edificacions romanes de la ciutat: termes, temple honor a la triada Capitolina (Juno, Júpiter i Minerva), muralla (a la porta sud hi ha un “Fal·lus”: feia una funció antropaica “espantar els mals esperits)tenia quatre portes la muralla, amfiteatre estava fora de la ciutat al costat de la porta sud, forum s’han trobatrestes de basil·lica, temple, cúria, insulas “illes de cases”, domus i palestra.

2. BARCINO “COLONIA IULIA AUGUSTA PATERNA FAVENTIA BARCINO” (Barcelona)

Condicions per fer-hi la ciutat: hi ha muntanya (Collserol·la, Montjuïc), rius (Llobregat, Besos) i mar (Mediterrània).
Pobladors de Barcino: Neolitics (1500-700 aC), Celtes (700 Ac)que van introduir la metal·lúrgica, la ceràmica geomètrica ila incineració, Ibers de la tribu dels Laietans (V aC)van encunyar moneda “laie” i també són un a societat organitzada, Romans (XV aC) van fundar COLONIA IULIA AGUSTA PATERNA FAVENTIA BARCINO ( “colonia” perquè no és una metropolis, “iulia augusta” perquè la van crear en temps de juli august,”paterna” perquè en un principi hi havia només homes, “faventia” perquè era el gentilici i “barcino”perquè és el nom propi de la ciutat).
Restes romanes que hi queden a Barcino: temple hi queden tres columnes i era d’ordre corinti, cardo/decumanus el fòrum el situen al actual plaça sant Jaume, muralla i necròpolis que està a la plaça de la vil·la de Madrid.
3. TARRACO “COLONIA IULIA URBS TRIUMPHALIS TARRACO” (Tarragona)Condicions per viure-hi: muntanya (Balcó de la Mediterrània), riu (Francolí) i mar (Mediterrània)
Pobladors que hi van haver: tribu dels Ibers(Cessetans), aquests ibers encunyaven moneda (Cesse). Desprès van arribar els romans on hi van establir un “praesidium” perquè volien aprendre dels Ibers.
-Entre els segles XXV-XXVI aC aquest “praesidium” es converteix en capital de província(Tarraconenses) i l’anomenen COLONIA IULIA URBS TRIUMPHALIS TARRACO; colonia perquè depèn d’una metròpolis, iulia perquè és en temps de Juli August, urbs perquè és una gran ciutat, triumphalis perquè van guanyar les guerres púniques i tarraco perquè és el nom pròpi de la ciutat.
- Aquesta ciutat estava formada per 3 “terrasses”.

Restes romanes que hi queden: en la primera terrassa hi havia el temple que ésl’actual catedral i era octàstil (8 columnes), en la segona terrassa hi havia forum on hi queden els arcs de les tabernae i les anomenades les “torres” (columnes entre porxos) una de les quals anomenada pretori que actualment es troba en el museu arqueològic de Tarragona i en la tercera terrassa hi havia el circ que obligatòriament tenia el septe movem i l’estàtua Cibel·les.
- la muralla que esconserva 1 Km és visitable i esta formada per dos murs que entre aquest s’hi posa sorra perquè sigui més resistent. A la part de baix hi havia les pedres grosses anomenades Opus Ciclopi que era el mur exterior significa “pedra gran” i estaven col·locades de forma desordenada, a la part de dalt hi havia les pedres petites anomenades Opus Quadratum que era el mur interior significa “pedra petita” iestaven col·locades uniformement.
In extra muros hi havia l’amfiteatre que estava situat arran de mar i per això de vegades hi havia batalles navals, també es trobava extra muros el teatre situat a la zona del port anomenada Serrallo.
In extra radi hi havia tres construccions molt importants: Arc de Barà que era un monument commemoratiu en memòria dels soldats que van lluitar i van guanyar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • ciutats romanes
  • Ciutats romanes i medievals
  • Ciutats romanes: Emporiae i Barcino
  • Examen teorico
  • LES CIUTATS ROMANES
  • Examen Teorico De Pilotos
  • examen teórico clase A3
  • EXAMEN TEORICO JESSY

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS