Les ciutats swahili

Páginas: 8 (1764 palabras) Publicado: 12 de enero de 2014











Les ciutats swahili
Histia d'タfrica













0. ヘndex
1. Problem炙ica d'estudi i introducci............................................................................... 2
La hipot鑼ica darrera expansibant劜………………………… 2
2. L段mperi del Gran Zimbabwe………………………………………… 4
3. Les ciutats i els zimbabwes…………………………………………… 4
4.Bibliografia……………………………………………………… 6



(Mapa de l'タfrica Oriental, segle XV)
1.
1. Problem炙ica d'estudi i introducció
Abans d'introduir el tema del treball voldria destacar una problem炙ica molt pria de la histia africana: la manca de fonts pries sobre la seva pria histia, 駸 a dir, que la seva histia estescrita i explicada per les cultures for瀟ies que hi han interactuat i conviscut i que han intentat comprendre (o no) i interpretarla seva realitat. Aixdoncs, la manca d'interpretacipria, la dels seus pobles, fan que l'estudi de la histia africana sigui complexa i que el que ja estescrit s'hagi de sotmetre a un an瀝isi m駸 cur. Cal destacar tambla manca d'evid鈩cia histica escrita, aixdoncs, la histia africana 駸 gairebun tema m駸 antropolic i arqueolic que m駸 purament d'an瀝isi de fonts escrites.
Dit aixcomen軋rem amb laintroduccihistica:
Des de fa uns dos mil anys, la costa est d'タfrica s'ent駭 com una zona de gran riquesa i inter鑚 comercial. ノs per aixque molts parlants de llenges bantus van emigrar i es van assentar al llarg d'aquesta costa durant l'伃tima expansid誕quests. Aquest fenomen migratori, va donar lloc a la consolidacia la costa est d'una 佖ica llengua i cultura. Es tracta dels suahili, lacivilitzacique es va expandir per Kenya i Tanz瀟ia, fins a arribar Mo軋mbic.
Algunes de les principals ciutats-estat relacionades amb la cultura suahili van ser Gede, Pate, Malindi, Zanz兊ar i Kilwa. La majoria d'aquestes ciutats estats eren musulmanes i molt cosmopolites. Igualment cadascuna d'elles tenia un estatus pol咜icament independent de la resta, de manera que generalment competien unes amb altres pelsseus interessos comercials. Les principals exportacions d'aquestes cultures eren el ban俍, l'or, l'ivori i la fusta de s瀟dal.
Els comerciants 灑abs i perses van exercir una notable influ鈩cia i les seves xarxes de navegacii comervan connectar les ciutats swahili amb el m mahomet des de Mogadiscio i Oman fins a Indon鑚ia. La fundacide Kilwa, per exemple, va estar directament relacionada amb Shiraz.Per exemple, el 1414 una ambaixada de la ciutat de Malindi va portar a la cort xinesa com a regal una girafa. Entre 1417 i 1419 i de nou entre 1431 i 1433, l'almirall xin鑚 musulmZheng He va dirigir dues expedicions geogr瀁iques, diplom炙iques i comercials al llarg de la costa africana i va visitar Malindi. Kilwa en el seu moment va ser descrita com una de les m駸 elegants ciutats construda al m. Ladecad鈩cia d'aquestes ciutats va comen軋r al segle XVI, coincidint amb l'expansiportuguesa i l'auge del comereuropeu d'esclaus cap Am鑽ica. Durant centenars d'anys el van ser centres de comerimportants, van quedar obsolets per tot i aix la cultura suahili es mantamb notable vitalitat avui dia.

La hipot鑼ica darrera expansibantú
Segons Greenberg i Ehret, estudiosos del tema, el fenomen bants'hauriadesenvolupat entre el segle V aC i el XII dC, en diverses onades i des de l'actual Nig鑽ia, cap a l'est i el sud d'タfrica. Peraquesta expansilingística no s'ha de relacionar amb la dispersid'un grup 鑼nic per tota aquesta 灑ea austral, ja que els bant俍 nom駸 comparteixen una realitat lingística comuna, sent m伃tiples en les seves tipologies f﨎iques i socials. Aixmateix, tampoc van tenir res a veureamb la difuside la metalキl侔gia del ferro, ja que aquesta es coneixia pr钁iament en 灑ees com la dels Grans Llacs.
Per tant doncs, parlarem d'una hipesi, la de l'expansibant que 駸 discutible, i que com en tants altres successos a la histia, no s veritats absolutes i s'han de sotmetre a reflexi Tot i aix parlarem d'aquesta teoria que podrser m駸 o menys certa, perque sque...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Ciutat de Ciutats
  • Ciutats medievals
  • ciutats romanes
  • Geografia 4.3. Ciutats Difuses I Ciutats Compactes
  • Personatges De Laura a La Ciutats Del Sants
  • Ciutats romanes i medievals
  • Ciutats de la costa Francesa
  • Ciutats romanes: Emporiae i Barcino

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS