Les Competencies Bàsiques

Páginas: 8 (1958 palabras) Publicado: 17 de abril de 2012
LES COMPETENCIES BASIQUES

M’ho varen contar i ho vaig oblidar.
Ho vaig veure i ho vaig entendre
Ho vaig fer i ho vaig apendre
Confuci 1551-479 A.C.

Aquesta reflexió ,que era al bloc on hi havia el vídeo del Sr. Zabala ,em sembla molt adient per introduir el valor últim del repte que tots el centres tenim al davant., les Competències Bàsiques.

El terme com a tal potser sigui nou,desconegut per a alguns però l’esperit que l’imbueix ha estat present a les nostres escoles des de sempre diria jo, però que potser s’ha nat diluint a mesura que els alumnes anaven superant les diferents etapes educatives.

A Educació infantil fa molt de temps que fan feina per competències. El projectes de treball neixen de les inquietuds del grup classe i el seu desenvolupament nom esta tanca, espot partir d’una idea base però son es propis alumne qui marquen cap on ha d’anar a partir de les seves curiositats i inquietuds ,que en són moltes quan ets ben petit.

La cita marca un camí de transició des del model d’ensenyament expositiu (classe magistral) a un model actiu i col·laboratiu, on l’alumne realitza tasques inserides en la societat en la que ha de viure, i aquí ,en aquest punt,és on es construeix el coneixement, on veritablement aprenem.

No hi h cap dubte que enguany les CCBB són el centre de les converses als nostres centres. Molts de nosaltres tenim PIP’s al centres, o anam a cursos presencials o a distancia per ben empapar-nos del que són i con treballar les i el que és més difícil , com avaluar-les. En definitiva ens formem per afrontar aquest nou repte del qualno podem fugir(encara que molts ho voldrien).
Als nostres claustre trobarem un ampli ventall de sensacions davant les CCBB, hi ha que ho veuen com un canvi més, una moda que durarà fins que el pròxim govern de torn tregui un altra “idea màgica”, hi ha companys que de debò tenen ganes de fe feina i volem fer-ho bé, d’altres que estan una mica neguitosos, els escèptics, els que es preocupen per queno es pugui fer tot el currículum i es baixarà el nivell....

Partint d’aquest ventall tan ampli de sensacions , és l’equip directiu el responsable de proveir els claustres amb les eines bàsiques per poder dur a terme aquest progressiu canvi de model.

El fet de fer feina per CCBB, el nou model metodològic que açò implica no surt d’un caprici dels equips directius, sinó d’unes necessitatsreals(dins un marc europeu global) que la LOE s’ha encarregat de recollir i que hem d’incorporar tothom, ens agradi més o menys, és costi molt o poc, les CCBB han vingut per quedar.

L’equip directiu ha d’informar al claustre de la obligatorietat de programar per competències. no es tracta de canviar continguts escolars sinó de plantejar l’aprenentatge dels mateixos des d’una perspectivafuncional, emfatitzant la seva aplicabilitat a diversos contextos la vida real i no des del punt de vista propedeutic on s’ha atorgat més importància al coneixement que a la capacitat per aplicar-lo en situacions pràctiques, on el saber guanya al fer, la teoria a la pràctica.

Si féssim un repàs a les diferents lleis educatives des dels anys 70 ençà podríem veure que el camí des de la pura transmissió deconeixements (model propedèutic) a la formació de persones -ciutadans- tenint en compte la seva diversitat, els seus interessos i possibilitats, no es gaire encoratjador des del punt de vista de la praxi educativa.
Els canvis crucials que s’han anat produint al llarg d’aquest anys han tingut poca o quasi nul·la incidència en allò que fem cada dia a la nostra aula. Es a la nostra aula on s’ha deveure reflectit el canvi metodològic que ens demanen les CCBB, sinó tornarem a quedar al nivell teòric, de desig o il·lusió i no crearem la realitat que hem de menester.

Per anar introduint les CCBB progressivament tenim una bona eina al nostre abast, els seminaris de centre. De fet enguany tenim molts de centres que treballen un PIP en CCBB on participa pràcticament tot el claustre. Als...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Competencies basiques 6 historia
  • competències bàsiques
  • Competencies basiques. programacio
  • La introducció de les competències bàsiques al currículum.
  • Competències bàsiques Biologia Tm1 llibre Santillana
  • Competències bàsiques al currículum
  • La introducció de les competències bàsiques al currículum PAC 2
  • Programació De Física De 1R De Batxillerat En Competències Bàsiques

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS