Les condicions de vida de la classe obrera

Páginas: 5 (1010 palabras) Publicado: 18 de abril de 2013
TEXT 1

Mira, aquest és un bon treballador, un bon escultor tallista; en les seves hàbils mans un tros de fusta, per rebel que sigui, es converteix en obra d'art. És, doncs, un artífex. Saps el que guanya? Entre sis i sis pessetes i mitja diàries. Calcula com a terme mig trenta-vuit pessetes setmanals; suposant que treballi tot l'any és un sou molt superior al d'altres oficis. De solter,vivia sense estretors.

Un dia va conèixer a una simpàtica costurera, s'estimaven i es van casar. Primer, tot va anar bé. Clar que ella guanyava molt poc; però entre els dos sous anaven fent i fins i tot estalviant una mica. Van venir més tard els senyals de la maternitat, difícils des del primer moment i ella va haver de deixar el treball. Van créixer les despeses i van disminuir els ingressos. Vavenir un fill. Ella va voler criar-lo per si mateixa i al mateix temps treballar a casa. Ho va aguantar un temps; després es va plantejar el problema. No podia amb ambdues coses: o abandonava el treball o deixava el fill dels seus amors en mans mercenàries. Va deixar el treball per a cuidar amorosament al seu fill, al seu espòs i la casa. El marit va treballar per a tots. Els estalvis fets al'inici es van gastar aviat.

Van venir altres fills, augmentant cadascun d'ells les inquietuds dels seus pares. El sou del cap de família no bastava. Quan calia comprar sabates o roba per a algú de la casa es plantejava el mateix problema: "Com ho arreglarem"?.

El marit ha perdut l'humor i les carns; la dona no és ni l'ombra d'aquella gentil noieta que feia girar el cap pel carrer,admirant-la, a tots els vianants. Encara no regna la misèria en aquella casa. Però, que no es descurin! Una malaltia del cap de família, la d'un fill, un mal part, una temporada sense treball i ja s'assabentaran del que és la misèria!.
Trieu-ne una o més:
A. Escolarització obligatòria ``ok``
B. Baixes remunerades per maternitat ``ok``
C. Pensió de jubilació
D. Sanitat gratuïta
E. Subsidid'atur
F. Baixa remunerada per malaltia ``ok``

Retroacció
La resposta correcta és: Escolarització obligatòria, Baixes remunerades per maternitat, Baixa remunerada per malaltia.
Correcte
Puntuacions d'aquest lliurament: 3,00 / 3,00.
Pregunta 2
Correcte
Puntuació 4,00 sobre 4,00
Marca la pregunta
Text de la pregunta

TEXT 2

Aquest altre és un treballador de la indústria delsestampats. Guanya unes quatre pessetes diàries. Fa poc que també es va casar. La seva dona és teixidora i guanya unes tres pessetes, és a dir, unes set pessetes entre ambdós, quaranta-dues setmanals. S'aixequen a les cinc del matí. El primer treball d'ella és dur al seu tendre fill a casa d'una coneguda, la qual per guardar-se'l tot el dia li cobra cinc o sis pessetes setmanals i, a més a l'horad’esmorzar, de dinar i de berenar, a mitja tarda, l'hi durà perquè pugui alletar-lo.

Abans de marxar, a corre-cuita, ha preparat el seu esmorzar i el del seu marit. Surten a les cinc i mitja del matí, faci fred o calor, plogui o no. No es veuran de nou fins a les set de la tarda. A l'hora d'esmorzar, com treballen en fàbriques molt allunyades, ella menja a casa d'uns parents, ell en una casa demenjars, no molt cara però gairebé sempre dolenta. A la nit, quan es vegin de nou, després d'una jornada d'onze hores de treball, jornada esgotardora, ella prepararà el sopar per als dos, arreglarà la casa, i cuidarà i alletarà al seu fill. Al cap de tres, quatre, sis o deu anys amb aquesta vida hauran envellit terriblement. Penseu com hauran crescut els fills.

Trieu-ne una o més:
A. Subsidi d'aturB. Pensió de jubilació
C. Baixa remunerada per malaltia
D. Sanitat gratuïta
E. Escolarització obligatòria ``ok``
F. Baixes remunerades per maternitat ``ok``

Retroacció
La resposta correcta és: Escolarització obligatòria, Baixes remunerades per maternitat.
Correcte
Puntuacions d'aquest lliurament: 4,00 / 4,00.
Pregunta 3
Correcte
Puntuació 2,70 sobre 3,00
Marca la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la vida de los obreros
  • LA VIDA DEL OBRERO
  • VIDA Y PENSAMIENTO OBRERO
  • Las condiciones de vida del obrero en chile
  • La Vida Del Niño Obrero
  • ressenya volviendo a un viejo debate: el nivel de vida de la classe obrera britànica durante la revolución industrial
  • vida de los obreros
  • class

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS