Les dones a la 2na guerra mundial

Páginas: 5 (1010 palabras) Publicado: 7 de enero de 2015
LES DONES A LA PRIMERA I LA SEGONA GUERRA MUNDIAL.





Andrea
4tA
2012/2013
Socials



ÍNDEX

I. INTRODUCCIÓ........................................................................... 1


II. LES DONES A LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL.....................2

1. Paper social..........................................................................2

2. Els seusdrets.......................................................................2


III.LES DONES A LA SEGONA GUERRA MUNDIAL......................4

1.Paper social.............................................................................4

2.Els seus drets..........................................................................4


IX.CONLUSIONS...........................................................................6



X. BIBLIOGRAFIA...........................................................................7



























I. INTRODUCCIÓ

En el segle XVIII, tal com passava en els segles anteriors, la casa i la feina estaven estretament lligats. La casa era el lloc on vivien els membres de la família i ones produïa el que es necessitava per a sobreviure.
Al camp, les famílies eren pràcticament autosuficients: obtenien els aliments, fabricaven els estris necessaris per al treball de la terra, confeccionaven els vestits, etc.
A la ciutat, l’estança on vivia la família i els tallers artesanals eren contigus i la vida familiar girava entorn del taller. Això fa que es parli d’un sistema domèsticde producció.
Les dones, a més de cuinar, rentar la roba, cosir i tenir cura dels fills i dels malalts de la família, treballaven en el camp o en els tallers artesanals i de vegades realitzaven algun altre tipus de feina que permetia de millorar les condicions econòmiques de les famílies. Així, doncs, moltes feien de dides, de bugaderes o de criades de famílies benestants.

Pel que feia a lacondició de les dones en la societat continuava determinada per l’estat civil. Les dones eren classificades segon la llei i la moral, tal com s’havia esdevingut a l’Edat Mitjana, en solteres, casades, vídues o monges. El matrimoni era una elecció paterna i era, per a les dones, la manera natural de trobar el seu lloc en la societat. És a dir, les dones no elegien ni amb qui es casaven ni teniencap tipus de poder social en aquella época.





























1
II.LES DONES A LA PRIMERA GUERRA MUNDIAL.

1. EL SEU PAPER EN LA SOCIETAT:
La guerra va donar un nou paper a les dones a principis de segle. Van començar a treballar a les fàbriques d’armament, als hospitals, en la construcció, etc. Al final les dones eren un 35% de la mà d’obra.
La sevaincorporació al món laboral va contribuir a augmentar la seva responsabilitat a la societat i la seva independència.


Dones treballant a una fàbrica a la primera guerra mundial.

2. ELS DRETS DE LA DONA:
Els drets polítics de les dones eren inexistents, fins i tot en les democràcies més avançades, que estipulaven el sufragi universal 'sense incloure-les. A mitjan segle XIX es va iniciar unmoviment feminista protagonitzat per personalitats artístiques, científiques i polítiques, que lluitaven per la igualtat i per l'obtenció del vot femení. Entre els partits polítics, els socialistes van aixecar les banderes de la igualtat.
Tot i això, la Primera Guerra Mundial va iniciar el canvi. La gran quantitat d'homes mobilitzats per al conflicte, les pèrdues humanes i la tornada de granquantitat d'invàlids, van obligar a incorporar la dona al mercat laboral, fins i tot en les tasques més pesades, abans desenvolupades únicament pels homes. Davant la realitat consumada de la igualtat i a través d'una lluita permanent, les dones van començar a obtenir el vot. Assenyalaven que si eren iguals per treballar i lluitar, ho haurien de ser per votar.

2
País
Dret a vot de les dones...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 2na guerra mundial
  • Causes de la 2na Guerra Mundial
  • 2na guerra mundial
  • Dones primera guerra mundial
  • El rol de la dona a la 1era guerra mundial
  • Guerra mundial
  • Guerra mundial
  • Guerra Mundial

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS