Les eres

Páginas: 8 (1937 palabras) Publicado: 25 de febrero de 2012
Cuadre sobre les eres

Paleozoic
El Paleozoic és una de les quatre eres geològiques, és la divisió més gran en el temps geològic. S'estén des de fa uns 542 milions d'anys fins fa uns 251 milions d'anys.
El Paleozoic inclou sis períodes geològics; del més antic al més recent (Cambrià, l'Ordovicià, el Silurià, el Devonià, el Carbonífer i el Permià Segueix el Precambrià i precedeix elMesozoic).
El Paleozoic va des del temps de la primera aparició en abundància de fòssils de closca dura fins al temps en què els continents començaven a ser dominats per rèptils, així com per vegetals relativament moderns
Geològicament, el Paleozoic comença poc després de la fragmentació d'un continent anomenat Rodínia, i al final d'una edat glacial global. Durant el Paleozoic primitiu, la massaterrestre de la Terra es va trencar en un gran nombre de continents petits. Cap al final de l'era, els continents s'agruparen de nou en un continent anomenat Pangea, que incloïa la major part de l'àrea terrestre de la Terra.
Al principi de l'era, la vida només consistia en bacteris, algues, esponges i una varietat de formes lleugerament enigmàtiques conegudes com a fauna ediacariana. Hi ha algunesproves que formes de vida senzilles ja podrien haver envaït la terra al començament del Paleozoic, però els vegetals i animals substancials no van arribar a la terra fins el Silurià i no van començar a prosperar fins el Devonià. Les formes animals dominants van ser els invertebrats.
A continuació aprofundirem en la divisió d’aquesta era:
1-Cambrià
El Cambrià és un període geològic que va començarfa uns 542,0 ± 1,0 milions d'anys, al final de l'eó Proterozoic, i va acabar fa 488,3 ± 1,7 amb l'inici de l'Ordovicià. És el primer període del Paleozoic dins l'eó Fanerozoic. El Cambrià és el període més antic en les roques del qual hom troba nombrosos organismes multicel·lulars grans i fossilitzables, que són més complexos. Durant aquest període, uns cinquanta grups d'organismes van aparèixer,en molts casos sense precursors evidents. Aquesta aparició s'anomena explosió cambriana.

2-Ordovicià
Va començar fa 488,3 ± 1,7 milions d'anys i va acabar fa 443,7 ± 1,5 milions d'anys. Va haver una gran disputa a l’hora de trobar aquest període ja que no va dir-se així fins que no van observar que les espècies eren diferents.
El període Ordovicià va començar amb un episodi menor d'extincióen massa, causat per una explosió de rajos gamma, fa uns 488 milions d'anys, i va durar uns 45 milions d'anys. Va acabar amb un gran episodi d'extinció en massa fa uns 444 milions d'anys que va eliminar el 60% dels gèneres marins. Les roques de l'Ordovicià contenen fòssils i grans reserves de petroli i gas en algunes regions del planeta
3-Silurià
S'estén des de, fa uns 443,7 ± 1,5 milions d'anys,fa uns 416,0 ± 2,8 milions d'anys. obres clàssiques el període anava dels 439 als 408 milions d'anys. La base del Silurià es troba en un episodi major d'extinció en massa en el qual van ser eliminades el 60% de les espècies marines.
4-Devonià
Va començar fa 416,0 ± 2,8 milions d'anys i va acabar fa 359,2 ± 2,5 milions d'anys. Durant el Devonià els primers peixos van desenvolupar potes i vancomençar a caminar sobre la superfície terrestre com a amfibis, i els primers artròpodes com els insectes i les aranyes també van començar a ocupar els hàbitats terrestres. Les primeres plantes amb llavors (gimnospermes) es van escampar per terra ferma, formant immensos boscos. Als oceans, els peixos es van diversificar en els primers taurons, els primers sarcopterigis i els peixos ossis. Els primersammonits (mol·luscs) van aparèixer, i els trilobits, els braquiòpodes semblants als mol·luscs, així com els grans esculls de coralls, encara eren comuns. L'extinció del Devonià superior va tenir un sever impacte en la vida marina. La paleogeografia estava dominada pel continent de Gondwana al sud, el continent de Sibèria al nord, i la formació primerenca del petit supercontinent d'Euramèrica al...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS