Les esperances frustrades

Páginas: 4 (856 palabras) Publicado: 29 de noviembre de 2011
«LES ESPERANCES FRUSTRADES»

Aquest text forma part del discurs realitzat pel diputat federal F. Navarrete a les corts, al juliol de 1873. El tema d'aquest és la decepció que va resultar laRepública per als sectors populars, que esperaven molt d'ella.
Navarrete relata com, en un principi, al proclamar-se la Primera República, el poble (obrers, pagesos i jornalers) va sentir una gran alegria,pensant que aquesta donaria lloc a unes reformes socials que portaven esperant des de temps enrere i que suposadament els beneficiarien; entre aquestes, l'augment de salaris i el pas de la propietatde la terra als pagesos. Malgrat tot, l'esperança inicial va anar desapareixent a mesura que passava el temps i cap de les suposades millores semblava estar a la vista, ans al contrari, doncs en lamajoria de casos les classes dominants no les aprovaven. Així doncs el poble, veient frustrades les seves esperances, va acabar perdent la seva estima envers la República.

Si s'observen elsantecedents de la República i la situació en què es va donar, aquest text respon als fets històrics del moment i als problemes que va presentar el període republicà, raó per la qual la seva durada va ser moltcurta.

Els antecedents de la República es troben en el derrocament de la reina Isabel II l'any 1868, que causà un buit de poder i llançà, per primera vegada a Espanya, la idea d'una República,vist el desgast que patia la monarquia en aquells moments. Tot i això, fou Amadeu de Savoia qui va ocupar el tron, amb un fracàs absolut en la gestió d'aquest. La seva renúncia va desembocar enl'aprovació de la Primera República espanyola, el dia 11 de febrer de 1873, per una àmplia majoria de vots a favor.
En base a aquests fets, caldria esperar un gran èxit del nou sistema polític però, enrealitat, el resultat de la votació no reflectia el veritable suport a la República, sinó que era una simple estratègia de la monarquia (que formava una part important de la cambra) per tal de guanyar...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Massa esperança de vida?
  • Esperanco La Carroza
  • A grande esperança
  • Esperanca De Vida Al Nacer
  • d'allò que se'n diu esperança
  • Freud Entre A Esperança E A Resignação

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS