Les influències occidentals al Japó durant la primera meitat del segle XX

Páginas: 10 (2278 palabras) Publicado: 1 de junio de 2013
Les influències occidentals al Japó durant la primera
meitat del segle XX




Història de la moda

Índex


1.La primera generació del Japó modern
2.La figura de la dona japonesa en l'art
3.La modern girl


















1.La primera generació del Japó modern

La restauració Meiji,iniciada l'any 1868, va fer entrar al Japó en el món modern. El passat feudalva ser deixat enrere i va néixer una nova societat més oberta al comerç internacional i amb vistes a la democràcia. Aquest gegant canvi en les condicions polítiques va tenir un efecte enorme en tots els aspectes de la societat, incloent la ciència, la educació, els negocis, la literatura i les arts. Ja que fins el moment de la restauració Meiji Japó havia perdurat com a estat feudalista, aquest nouperíode de modernització desenfrenada del país, que va precipitar en menys de cent anys allò que Europa havia fet en cinc-cents.

El que és interessant, però, és que aquests canvis no es duen a terme completament fins arribada la era Taisho (1912-1926). Per enderrocar el shogunat Tokugawa, conegut també com a període d’Edo, va ser necessària una dura revolució, i les reformes socials només esvan poder veure realitzades durant la següent generació. Aquests fills de la revolució Meiji, que van arribar a l'edat adulta durant el període Taisho, seran els qui viuran les vides amb les que els seus pares havien somiat.
Un dels majors canvis en l'actitud que afectava cadascun dels aspectes de la vida quotidiana va ser el respecte i encoratjament cap a la individualitat. La educació vaesdevenir obligatòria durant el període Meji, cosa que va proporcionar a la nova generació major amplitud de mira i una mentalitat més oberta. Van aparèixer noves costums socials, com ara anar a les cases de cafè, al cinema, als salons de ball, on les moga (modern girls) i els mobo (modern boys) podien divertir-se.

En el món de l'art, veiem que emergeixen una gran varietat d'estils importatsd'occident, que es fusionen amb elements tradicionals japonesos. Amb una classe mitjana amb més accés a l'educació i amb més mitjans de comunicació, l'influx de notícies internacionals van inspirar a tant artistes com a consumidors. En diferents mesures, moviments artístics com el Modernisme, l'Impressionisme, l'Expressionisme, etc, van influenciar diferents modalitats artístiques.

Possiblement enl'àmbit tèxtil és on millor podem veure l'atmosfera del període Taisho. Juntament amb els canvis culturals, uns significants canvis tecnològics i econòmics van anunciar una nova moda. Ja que el Japó va acollir mètodes i estils occidentals tan ràpidament, veiem una transició fascinant entre els kimonos tradicionals i la roba occidental.
Durant finals del Període Meiji, la indústria tèxtil japonesa faels primers passos cap a la modernització i mecanització. En el període Taisho, l'ús de telers més eficients i tintures químiques amb colors més vibrants van permetre als comerciants de kimonos crear teixits produïts en massa. Amb aquesta nova llibertat per utilitzar aquests mètodes van arribar teixits amb dissenys més colorits i exuberants. Amb contrast amb els kimonos del passat, que solien serde colors més apagats i estampats més aviat petits, els kimonos de l'era Taisho combinaven colors llampants i dissenys d'estampats més grans i atrevits.

Aquests dissenys relativament més salvatges reflectien els alts esperits del boom de l'economia japonesa que va començar durant la Primera Guerra Mundial. Els colors lluents i els dissenys animats permetien que la moda fos una manerad'autoexpressió.
Com ja hem dit, en l'era Taisho els dissenys eren més colorits i els estampats més grans. Hi havia, també, una fusió de motius tradicionals japonesos (com ara els ocells i les flors) i motius importats de la moda occidental provinent de Paris o Londres. Motius occidentals amb fortes influencies de l'Art Nouveau fan que aquest període tèxtil sigui fàcil de distingir. La utilització de...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Historia de la primera meitat del segle XIX
  • Colombia durante la primera mitad del siglo xx
  • Historia Segle Xx
  • Segle Xx Estats Units
  • El primer terç del segle XX
  • Narrativa segle xx
  • los ismos segle xx
  • Artistas influyentes en Colombia durante la primera mitad del siglo XX

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS