Les sardanes a l epoca del franqisme

Páginas: 2 (354 palabras) Publicado: 31 de agosto de 2015
7. LA SARDANA DURANT EL FRANQUISME
1. La sardana fou prohibida durant la dictadura de Franco com a símbol nacional català.
Aplecs: Un aplec és una trobada de persones que es realitza sovint al'aire lliure i al voltant d'una temàtica determinada. Tenen un origen religiós i se celebren arreu del territori de parla catalana. Els aplecs, però, han perdut la connotació religiosa i han esdevingutcelebracions folklòriques, com les ballades de sardanes, o patriòtiques, com el Pi de les Tres Branques.
Ballades: Sardana llarga
Durant el segon terç del segle XIX la sardana curta experimentà unaprogressiva modificació i es va allargant, donant lloc a la sardana llarga. Les melodies comencen a copiar el model d'òperes italianes, de manera que els balladors, no acostumats a tenir més passos queels habituals, no poden acabar correctament la sardana i treure el ball en el moment que s'acaba la música. Per contextualitzar aquest canvi, cal tenir en compte que les cobles no eren estables,variaven sovint els seus components i no eren professionalitzades. Això feia que els agradés incloure músiques de moda d'aquella època per a fer el ball més popular i festiu. La sardana curta varepresentar una nova actitud social, posant la sardana com a nou ball de moda, per contra de l'antic contrapàs.
Sardana curta
Durant la primera meitat del segle XIX el contrapàs sofreix una davallada, i esredueix el nombre de les seves representacions. Al mateix temps, aquella última figura del contrapàs agafa personalitat pròpia i substitueix el contrapàs mateix. Aquesta primera versió independents'anomena sardana curta, té una forma musical de vint-i-quatre compassos amb una extensió melòdica definida i fixa que no representava cap dificultat pels balladors, que repartien de forma igual els passos atotes les sardanes.
Compositors:
Ignasi Agudo i Clarà (1880 - 1966)
Enric Aguilar i Matas (1932 - 2013)
Luis Aguilé (1936 - 2009)
La cobla: és l'orquestra popular catalana de la sardana. Aquesta...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • L a Obra de Arte en su época de Reproductibilidad Técnica
  • Dra. Sardaña
  • ,l,,l,l,l,l,l,l
  • l,ñ,l,l,
  • l<l<
  • Epoc
  • epoc
  • epoca

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS