Levante

Páginas: 7 (1747 palabras) Publicado: 30 de enero de 2013
ECONOMIA
- A nivell econòmic, com definiria Algemesí segons el pes dels seus sectors?

Durant una gran part del segle XX l’economia de la ciutat depenia en gran mesura dels conreus agrícoles, especialment de la taronja. Les indústries que hi havia tenien una gran relació amb la transformació i comerç dels fruits del camp (molins d’arròs, magatzems de taronja, industries de conserves vegetals,...). Però tal com avançava la centúria, la població més jove va anar orientant el seu futur cap al sector terciari, després d’un període de formació a l’ensenyament secundari i universitari. L’alternativa industrial, per diverses raons, no va proliferar en aquesta transició en la nostra localitat.

- Quin és el pes de la Copal?

En l’època de gran expansió agrícola, la cooperativa va jugar unpaper crucial en mancomunar serveis; fer de proveïdor majorista d’adobs, herbicides, insecticides, llavors, plançons, etc.; comercialitzar les collites dels seus socis buscant d’obtenir preus molt competitius i facilitar al màxim que els seus socis, generalment minifundistes, pogueren viure dignament de la terra. Actualment els temps han canviat perquè els productes del camp ja no donen elrendiment econòmic d’abans. La globalització, la producció en països amb ma d’obra barata, i el poder de les grans superfícies pel que fa al control dels preus ha deixat els llauradors en l’absoluta misèria.
Crec que des de fa unes quantes dècades, la cooperativa hauria d’haver-se embarcat en la recerca de noves vies de desenvolupament de l’agricultura local: d’una banda, la implantació de nouscultius, l’agricultura intensiva i la producció a gran escala en terrenys mancomunats (multipropietat); i d’altra banda, la comercialització dels seus productes estalviant al màxim tota mena d’intermediaris. Crec que li ha fa faltat capacitat d’adaptació als nous temps i creativitat i audàcia per a emprendre nous projectes. Crec que la mentalitat conservadora i tradicionalista dels llauradors ha frenatqualsevol indici de possibilitat de canvi.
Actualment la cooperativa fa el que pot i defensa els productes de la millor manera possible. Els horts no són ja una font d’ingressos per a les famílies, que majoritàriament s’hi dediquen a altres activitats professionals. En el millor dels casos, suposa una inversió que dóna un balanç anual de quedar-se a taules. I la part del terme que conrea arròs pelfet de trobar-se afectat pel parc natural de l’albufera encara pot alçar el cap gràcies a les subvencions que fan obligatori el manteniment de les basses d’arròs.

- Com ha afectat i està afectant a la localitat i els seus veïns la transformació econòmica i la pèrdua de l'essència agrària en benefici dels sectors secundari i terciari?

En general, qui té un hort el manté perquè no té massaalternatives, i en alguns casos que caldria fer alguna inversió, els propietaris prefereixen abandonar-los que gastar-se cap de gallet.
La cooperativa i algunes empreses privades donen el servei als propietaris dels horts d’encarregar-se de conrear-los, atès que, com he explicat, poca gent continua dedicant-se a la terra. Només uns pocs tenen dedicació exclusiva a l’agricultura, són els qui portenla terra de tots. Tenen el jornal assegurat durant tot l’any a pesar que el producte no tinga preu.
La presència d’indústries en la localitat continua sent minsa, encara que des de que tenim el polígon industrial ha hagut una gran concurrència. Crec que hi ha molta gent treballant al sector terciari i d’altres que fins l’adveniment de la crisi de la rajola treballava en la construcció. Ens calmés iniciativa empresarial, aprofundir en la rendibilització agropecuària, i afavorir el turisme estranger durant tot l’any.

CULTURA I IDENTITAT
- Després del debat creat entorn a la Setmana Taurina, en quina situació es troba la festa?

No ho sé, no estic gens posat en el tema de les penyes cadafaleres. Però si que puc dir que aquest tipus d’esdeveniment festiu ha passat a formar part de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • LEVANTAMIENTO
  • Levantamiento
  • levantamiento
  • levantamiento
  • levantamientos
  • Levantamiento
  • Te levantas
  • De Levante

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS