libertad

Páginas: 6 (1494 palabras) Publicado: 9 de abril de 2013
CANVI CLIMÀTIC
Que és?
És qualsevol variació global del clima de la Terra ja sigui per causes naturals o humanes influint sobre tots els paràmetres climàtics, temperatura, precipitacions i nuvolositat. El clima d'un planeta depèn tant de la posició astronòmica com de la composició de l'atmosfera i un petit canvi en aquestes condicions pot alterar la situació ecològica del planeta.
Al'atmosfera que embolcalla el nostre planeta, hi ha una sèrie de gasos (sobretot el vapor d'aigua i el diòxid de carboni) que tenen un efecte d'hivernacle, és a dir, absorbeixen i remeten la radiació infraroja. D'aquesta manera, impedeixen que part d'aquesta radiació escapi de la terra i contribueixen que la temperatura mitjana de l'aire superficial del planeta sigui d'uns 15º C, una temperatura apta per ala vida. L'efecte d'hivernacle és, per tant, un fenomen natural de l'atmosfera.
Efectes
1. Augment de la temperatura: Les previsions més desfavorables apunten que entre l'any 2070 i 2100 les temperatures pujaran fins a 7 graus a l'estiu i 4 a l' hivern.
2. Desglaç: Segons l'IPCC l'extensió de la neu ha disminuït al voltant d'un 10% en l'hemisferi nord des dels anys 60 i que 8 de cada 9glaceres europeus està en retrocés.
3. Augment en el nivell del mar: L'escalfament global i la conseqüent pèrdua de massa de glaceres i casquets polars ocasionarà un augment del nivell marítim de 15 a 95 centímetres per a l'any 2100.
4. Malalties: cada any moren 150.000 persones a causa del canvi climàtic, sobretot a causa de la propagació d'epidèmies.
Entre tots aquets també es troben la pèrdua derecursos, extinció d’espècies, emigració, pèrdues econòmiques, fenòmens meteorològics extrems i sequeres.
Les causes
L'augment mundial de la demanda i del consum energètic, així com de l'activitat industrial, els transports, la desforestació i l'agricultura, han desembocat en un increment de les emissions a l'atmosfera de CO2 i metà, els principals gasos d'efecte hivernacle causants del canviclimàtic.
Solucions
El canvi climàtic és un problema mundial que requereix una solució mundial. Les mesures per parar aquest terrible futur passen per acatar les directrius d'acords com el Protocol de Kyoto: disminuir les emissions de CO2, reduir l'ús de combustibles fòssils i augmentar les renovables, millorar l'eficiència i la diversificació energètica, seguir una política de desenvolupamentsostenible i sobretot conscienciar de la gravetat del problema a les generacions futures.
PLUJA ÀCIDA
Que és?
La pluja àcida es forma quan la humitat de l'aire es barreja amb el diòxid de sofre i els òxids de nitrogen que emeten les centrals elèctriques, fàbriques i vehicles, a partir de la combustió de productes derivats del petroli. En barrejar aquests gasos amb el vapor d'aigua de l'aire, esforma àcid sulfúric i àcids nítrics, que cauen a terra terrestre quan plou.
Efectes
1. Efectes sobre la salut de les persones: Els contaminants de l'aire, com el diòxid de sofre i els òxids de nitrogen, poden causar malalties respiratòries, com l'asma o la bronquitis crònica.
2. Efectes sobre edificacions i objectes: Els compostos químics que conté la pluja àcida són corrosius i poden fer que lapintura es desprengui dels automòbils i edificis. A més, pot arribar a dissoldre el carbonat de calci, fent malbé monuments i edificacions construïdes amb marbre o calcària.
3. Efectes sobre la vegetació: La pluja àcida produeix danys importants en la vegetació, i acaba amb els microorganismes fixadors de nitrogen. Un efecte indirecte molt important és l'empobriment de certs nutrients essencialsde manera que les plantes i arbres no disposen d'aquests i es fan més vulnerables a les plagues.
4. Efectes en llacs, rius i mars: La pluja àcida provoca que el pH dels llacs i rius tinguin un nivell de pH inferior a 6, el que es coneix com acidificació. Això dificulta el desenvolupament de la vida aquàtica augmentant el nombre de peixos morts i afectant a la cadena alimentària.
Les causes...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • La libertadora del libertador
  • Libertad o libertad
  • Libertad, libertad
  • libertad o libertad
  • La libertad
  • La libertad
  • Libertad
  • Libertad

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS