Libro Espais Familiars

Páginas: 10 (2309 palabras) Publicado: 8 de octubre de 2012
ESPAIS FAMILIARS
Temes d’in-fàn-ci-a










RESUM

El paper de l’infant en la societat ha anat variant, però un fet que no varia es que des que neix, el context familiar es el que li proporciona l’atenció física i afectiva imprescindible per al seu desenvolupament. L’Infant pot dur a terme moltes activitats en poca estona i el canvi d’activitat es molt freqüent. Malgrat que elsinfants revén molta atenció individualitzada, no sempre es bo per al seu desenvolupament, ja que l’activitat conjunta mare-fill a casa, es centra només en allò que l’infant sap fer, però sense saber aportar a l’infant informació nova i no es promou la seva iniciativa personal.
La diversitat de situacions familiars, ens fa veure les necessitats en funció de factors personals, laborals i familiars.D’aquesta manera, una oferta àmplia de serveis educatius en les que es permeti una elecció condicionada per les diferents necessitats on ressalten per exemple les escoles bressol i llars d’infants, que a més de aconseguir que els infants participin en contextos educatius extra familiars, preveuen les necessitats de les famílies de compartir l’educació dels seus fills mentre treballen.
A l’horade dissenyar un servei d’educació infantil és fonamental tenir clars els objectius amb els quals es crea. Diferents autors, al 1991, van fer referència a un tipus de programes on es feia també referència als familiars junt amb l’educació dels infants.
Aquests programes, anomenats “programes orientats a la família”, marquen dues tipologies diferents d’intervenció familiar: Les que parteixen de lacompetència familiar per a la criança i educació dels seus fills, acceptant que cada família té maneres de “fer” pròpies; i les que desconfien de la validesa del saber familiar i, per tant, les diferents maneres de criar i educar.
Les característiques principals dels serveis educatius per als infants de 0 a 3 anys i les seves famílies son:

•Destinataris. S’adrecen a aquells pares i mares queno els fa falta ni presten ús d’una escola bressol, però creuen convenient que els seus fills puguin acudir unes hores a la setmana a un espai de joc i socialització amb altres infants i adults.

•Flexibilitat. Aquest servei es limita a unes hores a la setmana, on la família pot decidir lliurement quan assistir. Aquestes hores seran comunicades al centre per tal de que s’organitzin per grups ien el cas de que algú deixa d’assistir, i no es sol•licita que es guardi aquesta plaça, es deixarà lloc perquè s’incorpori una altra família.

•Transparència. S’ha de donar una informació clara i ajustada sobre el que ofereix i demana el servei. Ja que tota la informació no serà assimilada després d’una primera trobada, els principis i objectius del servei caldrà recordar-los de tant en tant,sobretot cada vegada que s’incorporin noves famílies.

• Versibilitat. El local i instal•lacions han de complir la normativa prevista per a qualsevol servei d’educació infantil. Ha d’estar ubicat en un lloc cèntric i accessible perquè s’hi pugui arribar fàcilment. L’ambientació d’aquest serveis ha de ser més similar al d’un espai familiar que al d’una escola. Els espais organitzats per tal defacilitar el funcionament del servei, han d’adequar-se a les necessitats i activitats per a tots els que hi participen: infants (de diferents edats), famílies i professionals.

•Estabilitat. És un factor imprescindible per als infants i els adults. Consisteix en aportar confiança i seguretat per interactuar i comunicar-se. La seva organització, així com els espais i equipaments, cal que estiguin enun lloc fix i estable , que no sigui compatible amb altres usos o activitats.

L’equip de treball d’un servei educatiu infantil a temps parcial, està en funció de l’oferta que es vulgui fer, però generalment, per l’experiència, per a un grup de 12 infants són necessaris 2-3 professionals. El rol de cada professional i l’estructura de cada sessió hauran d’estar prèviament pensats i clarament...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • 1b espais
  • Espais televisius
  • RECOMPOSICIONS FAMILIARS ASSAIG1
  • caracteristicas sistemas familiars
  • Models educatius familiars
  • L'art d'assessorar empreses familiars
  • normativa d'edificis i espais
  • Nocio Espais I Intercanvis

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS