Licenciado en Historia

Páginas: 10 (2254 palabras) Publicado: 6 de junio de 2014
1 Condicions de l’aparició de la filosofía a Grècia
Va aparèixer a començaments del segle VI aC
1.1 Circumstàncies geogràfiques i econòmiques
Grècia és un país accidentat i ple de valls fértils mal comunicades entre si. Excel·lents condicions de navegació i bons ports, fàcil accés als mars. Els grecs van rebre moltes influències de les cultures del Pròxim Orient. Després de la colonitzacióa Grècia va començar un període de bonança econòmica que va permetre als grecs tenir temps per reflexionar i dedicar-se al que anomenem com a vida contemplativa.
Les noves activitats comercials van generar noves fortunes que va permetre als ciutadans, dedicar-se a la reflexió filosòfica.
El contacte amb altres civilitzacions (orientals) va aportar nous coneixements i la invenció de la moneda vaproduïr una obertura general de la manera de pensar grega.
1.2 Circumstàncies socials i polítiques
La societat grega primitiva era rural, aristocrática i guerrera. El rei (basileus) era una figura decorativa. La noblesa formada pels aristoics, tenien la riquesa i el poder. Els aristoics eren els amos de l’oikos, unitat económico-social que incloïa la terra, el bestiar i la casa on vivien elnoble i la seva família. Cal destacar la figura dels petits propietaris,que tenien petits lots de terra, ells treballaven la terra.
Al segle VIII aC ,el poble hel·lè es va llençar a navegar i va ser un període d’ expansió que rep el nom de colonització, al segle VI aC, Atenes va pasar a ser una democràcia.
La colonització va ser causada per: Injust repartiment de les terres, règim d’herència quebeneficia als fills dels barons, lluites civils entre els nobles convertia les ciutats en llocs poc segurs, augment demografic i l’escassetat de primeres matèries va fer a la població buscar recursos.
1.3 La cultura i la religió gregues
Al tenir coneixement d’altres pobles i d’altres cultures va portar a la idea de que cada poble i cada raça representa els déus de forma diferent, lainterpretació de l’univers i la convivència humana havia de ser sobre bases racionals.
La religió grega es transmetia a través de mites que no eren coherents entre ells, això va fer possible l’aparició d’un pensament racional i crític, es a dir, la filosofia.
1.4 Els savis del segle VII-VI aC
Els ‘’set savis’’ entre d’ells Tales i Soló, són el precedent de la filosofia, es una saviesa transmesa de boca enboca i fàcil de ser assimilada per la gent que viu una època de transformacions socials i culturals, triomfa la reflexió sobre l’individu i la societat, en els grecs es reconeix un cert geni (esperit dotat per l’especulació com l’art, ciències..), es situa a Grècia no només el naixement de la filosofia, sinó la cultura occidental.
2 El pas del mite al logos
Mite: explicacions de la realitat através de forces sobrenaturals
Logos: Explicacions racionals dels fets de la realitat
La filosofia/ciència neix com una alternativa a l’explicació de la realitat, supera les narracions que expliquen fenòmens i esdeveniments de l’univers. Ara les coses succeeixen per necessitat, com han de succeir i quan han de succeir, aquest fet de ser constants els grecs l’anomenen essència.
Els grecs estavenconvençuts de que per molt útil que fos el coneixement sensible, era necessari un esforç racional per saber el ésser de les coses, en el coneixement van mostrar dualitat: RAÓ ENFRONT DELS SENTITS. Llavors arriba la pregunta dels filòsofs grecs de saber el principi originari del qual tot prové, al qual tot torna i del qual tot es compon: ARCHÉ.
3 Característiques dels primers filòsofs
Filòsofspresocràtics: es considera com el primer període de la filosofia grega
Van viure a les colònies jòniques i itàliques.
Van ser els primers a plantejar-se les preguntes fonamentals de la filosofia.
Tots es van centrar en l’estudi de la natura(physis), en particular per la qüestió de l’arché.
Dos postures bàsiques sobre l’arché: la monista (un únic arché), la pluralista( més d’un arché)
Tots...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • licenciada en historia
  • licenciado en historia
  • Licenciado en historia
  • Licenciado en historia
  • Licenciado en Historia
  • Licenciado En Historia
  • Licenciada En Historia
  • Licenciado en Historia

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS