Lilbre De Les Meravelles

Páginas: 5 (1009 palabras) Publicado: 8 de junio de 2012
LLIBRE DE LES MERAVELLES

El Llibre de Déu és la primera de les deu parts que componen el Llibre de les Meravelles de Ramon Llull, escrit al 1289 a París, després del seu fracàs en voler convertir els infidels en cristians. Les seves parts representen l’univers tal com l’entenia l’home medieval, la setena part, el Llibre de les Bèsties, destaca entre elles.
En aquesta narració, Llull ensexplica que envia al seu fill Fèlix a meravellar-se de la Creació de Déu. Fèlix es troba amb una pastora que està tota sola al camp i li demana perquè no té por d’estar tots sola. Ella li contesta que perquè confia plenament amb Déu i sap que la protegirà en qualsevol cosa, però més tard se la menja un llop. Aquest fet fa que Fèlix es plantegi si hi ha mal en la Creació, i de repent arriba a unermita. Allà li demana a un ermita que ha estudiat teologia i filosofia sobre Déu, i l’ermita li contesta mitjançant dos exemples, el primer sobre un mercader ric, i l’altre sobre un cavaller que li demana a un ermita que és Déu. I gràcies als dos exemples, Fèlix aconsegueix resoldre els seus dubtes.
En aquest fragment apareixen com a personatges en Fèlix, la pastora i l’ermita; i els fets passen en elbosc i a l’ermita. Aquest llibre té una influència trobadoresca, concretament pastorel·la, ja que hi ha un diàleg entre un cavaller i una o un pastor. Per tant, el seu valor és didàctic i religiós, ja que ensenya mitjançant exemples alguna cosa sobre Déu. Finalment el seu tema és la teoria cristiana de que Déu és el que dóna sentit a l’univers i el seu fons és que Déu és el creador del bé.

ElLlibre del cel és la tercera de les deu parts que componen el Llibre de les Meravelles on Llull explica que Fèlix anava caminant pel camp quan de repent va començar a haver una tempesta, se’n va anar ràpidament a una cova que veu i allà es troba amb un pastor. Mitja hora van estar sense dir-se res mútuament, cosa que va fer que en Fèlix es meravelles d’aquell estrany pastor. Fèlix va començar adialogar amb el pastor tractant-lo d’amic. Li va demanar dues qüestions sobre el temps i el pastor li va contestar els seus dubtes mitjançant dos exemples i en Fèlix se n’adonà de que aquell pastor era un savi filòsof i després va tractar-li de senyor. El pastor es va quedar meravellat de que en Fèlix l’hagués jutjat per el que sabia i era en realitat no per el que aparentava ser amb la sevavestimenta.
Aquest fragment és del Llibre del cel perquè els dos exemples parlen sobre el sol i la lluna. En aquesta narració surten dos personatges, en Fèlix i el pastor filòsof; i els espais són el camp i la cova on es refugiaven. El seu tema és sobre la creació del cel, i el fons és que no sempre les coses són com aparenten ser.

En la quarta part hi ha el Llibre dels elements on l’autor narraque Fèlix segueix dialogant amb el mateix pastor filòsof del tercer llibre, i mentrestant l’acompanyà un tros de camí fins arribar al començament d’un altre camí que era l’entrada d’una villa. El filòsof li va explicar que en aquella villa hi vivia un rei que tenir dos progenitors, el fill gran estudiava filosofia perquè seria el nou rei, i el fill petit estudiava armes per així saber defensar-sebé. Mentre dialogaven de repent passà el Rei i en Fèlix li va fer una reverencia. El Rei no va entendre el perquè d’aquell fet, i li va preguntar a Fèlix. Fèlix li va contestar amb un exemple on explicava que per ell, el Rei era digne ja que creia amb Déu i perquè estava d’acord amb l’ensenyament que tenien els seus fills. Després el filòsof reial va fer-li una lliçó de filosofia al fill granmitjançant dos exemples, en el primer tractava sobre el combat entre dos germans on un era filòsof i l’altre era d’armes, i va guanyar el filòsof.
Amb aquest llibre, Llull ens vol fer veure que el saber és molt més fort que les armes i té un valor didàctic perquè ens dóna una lliçó sobre la vida i religió ja que ens diu que si creiem en Déu som dignes. En aquest fragment intervenen en Fèlix, el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Llibre de meravelles
  • EL LLIBRE DE LES MERAVELLES
  • Les set meravelles del món
  • Ressenya llibre de les meravelles
  • Esquema comentari de poemes Estellés llibre de meravelles

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS