lite

Páginas: 4 (942 palabras) Publicado: 24 de enero de 2014
1.2.1.3. la distribució de la e i la o obertes

Encara que el sistema vocàlic tònic presenta e oberta [E] i e tancada [e] i o oberta [O] i o tancada [o], només hi ha un grafema, e i o, per arepresentar cada una de les dos parelles respectivament, de manera que, si una d’aquestes vocals no porta accent gràfic, l’ortografia no permet distingir si es tracta de la vocal oberta o de la tancada.Per aquest motiu, i perquè l’obertura de la e i de la o és una característica general de la nostra llengua, és convenient donar unes orientacions generals que permeten diferenciar quan són obertes otancades les vocals e i o tòniques.

1.2.1.3.1. Com a norma general, la lletra e es pronuncia oberta [E] en els casos següents:
a) Quan la vocal de la síl·laba següent és una i: conveni, dèbil, ètic,evangeli, mèrit, obsequi (però és tancada en algunes paraules com església, sépia, Dénia o séquia).
b) Quan la vocal de la síl·laba següent és una u: cèl·lula, fècula, ingenu, molècula, perpetu.
c)En quasi totes les paraules esdrúixoles: anècdota, cèlebre, gènere, gènesi, pèrgola, rèplica (però és tancada en algunes paraules com llémena, témpores o térbola).
d) En la major part de cultismes:acèfal, clavicèmbal, elèctrode, espècimen, telègraf (però és tancada en les paraules acabades en -edre, -ense, -teca o -tema: poliedre, castrense, biblioteca o teorema).
e) En paraules acabades en-ecta, -ecte, -epta i -epte: col·lecta, afecte, correcte, respecte; recepta, concepte, excepte, precepte (però és tancada en les formes del verb reptar accentuades en el radical).
f) Davant de l o l·l:arrel, cel, cruel, empelt, fel; novel·la, parcel·la (però és tancada en algunes paraules com belga o selva).
g) Davant de rr: esquerre, ferro, guerra, serra, terra.
h) Davant de r seguida deconsonant: cert, comerç, ert, hivern, perdre, verd, verge (en canvi, si seguix una labial o una velar, la e sol ser tancada: ferm, herba, serp, terme; cerca, cercle, perca, verga).
i) En noms i adjectius...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • lite
  • Liter
  • Lite
  • Lite
  • Lite
  • lite
  • lite
  • Lita

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS