LITERATURA CATALANA CONTROL SEMANA VERDE

Páginas: 4 (829 palabras) Publicado: 9 de abril de 2015
EDAT MITJANA (S.XIII-S.XV)

EDAT MODERNA (S.XVI-XVIII)
DECADENCIA
La dinastia Trastamara es amb Isabel. La cort es trasllada definitivament a Castella la cultura per a la Cancelleria Reial i adoptemel castellà com a llengua de cultura. Apareix l’impremta i el descobriment d’Amèrica, canvis de rutes comercials (Atlàntic), i no sortiran beneficiats. Raons Polítiques: no poden participar al comerçamb el nou món. Revoltes i guerres.
RENAIXEMENT
Oposició en els temps medieval i centrar-se amb l’error humà i la natura basada en la alegria de viure a més a més interpretació de l’antiguitatclàssica. Neix a Italià, humanisme i corrent filosòfic, interès científic, natura (idíl·lica, estàtica, harmònica...) sonet (Petrarca), Pere Serafí: dos llibre de poesia vulgar (R i M)
BARROC
Resposta alhumanisme, un desengany. Posa en manifest les contradiccions del humanisme. Recarregant lèxic i sintàctic (harmonia), pas del temps i la mort (natura), lletgesa i horrors de la mort (home perfecte),Artificialitat (naturalitat), voluntat de impressionar (senzillesa), horror vacui (minimalisme). Francesc Fontanella (lo desengany i rector Vallfogona)
IL·LUSTRACIÓ
Revolució industrial, l’empirisme(experiència com a únic coneixement) i relacionisme (raó), llibertat de l’esser humà i naixem i som lliures per la naturalesa. Revolució francesa (llibertat, igualtat i fraternitat), corrent estètic.Neoclassicisme: narrativa, satírica didàctica. Retorn clàssics grecs, simetria i l’equilibri, no gaire ampli de formes, mètrica. Acció, temps i espai (TEATRE)- Joan Ramis i Ramis, finalitatmoralitzadora, didàctica, s’urgeixi les Faules.

EDAT CONTEMPORANIA (S.XIX)
RENAIXENÇA
Aquell període que avarca entre la decadència i el modernisme (1833)- la oda a la pàtria (la publica al vapor, BonaventuraCarles). Jocs Florals (1873), Jacint Verdaguer i Angel Guimerà. Es quan es restaura la llengua, la literatura i la cultura catalana. També per anomenar un moviment cultural nacionalista que sorgeix...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • literatura catalana
  • literatura catalana
  • literatura catalana
  • Literatura Catalana
  • Literatura Catalana
  • literatura catalana
  • Literatura catalana
  • Literatura catalana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS