Literatura catalana

Páginas: 6 (1495 palabras) Publicado: 11 de abril de 2014
Llengua i literatura catalana
Resum
En general, heu de saber situar els diferents autors que us entren amb el gènere concret que cultiven (poesia, prosa, teatre) i amb el segle en què escriuen.
Primers textos escrits en català
Daten del segle XII i són documents de caràcter jurídic i religiós (el Forum Iudicum i les Homilies d’Organyà).
Trobadors--->POESIA (s. XII-XIII)
Idees mésimportants:
Es tracta de la primera lírica culta escrita en llengua vulgar, diferent del llatí, concretament, d’una poesia escrita en occità (una llengua a l’època molt propera, molt semblant al català). Llengua d’Oc i provençal són sinònims d’occità.
Feien una poesia cortesana, vinculada als castells de la noblesa i no pas als monestirs.
Cal tenir present que es tracta al començament d’unaliteratura oral i que serà més endavant que es prendrà consciència de la seva importància i que calia transmetre-ho a les futures generacions; neixen d’aquesta manera els cançoners, on es recopilaven les poesies dels trobadors. Dins d’aquests cançoners, hi trobem també les vides i les razós, que són, les primeres, biografies reals o més o menys inventades dels trobadors i, les segones, narracions més omenys breus (la llegenda del cor menjat, per exemple) que han estat el germen d’altres novel·les futures.
Heu de saber que aquesta poesia sorgeix a Occitània, que a l’època era el territori format per comtats que actualment situaríem al sud de França. Però, tot i que escriuen en occità, els trobadors podien ser de procedència catalana, francesa, castellana, italiana, etc.
Diferència entre elsconceptes de joglar i trobador.
Cal saber que el tema més important d’aquesta poesia és el de l’amor. En aquest sentit, cal tenir clar què era l’amor cortès i saber tots el termes, conceptes que inclou: gilós, dominus, midons, lausengiers, el senyal, ...
Els gèneres trobadorescos: els dos més importants són la cançó (perquè vehicula el tema amorós) i el sirventès (perquè és un gènere d’atacpersonal, de caràcter polític, bel·licós). Els altres com a mínim cal tenir-ne esment: alba, tençó, ...
També és important conèixer l’existència de les trobairitz, les dones trobadores i tenir present tot el que es diu als textos que us vaig passar.
Trobadors més importants: Guillem de Berguedà (s. XII), Cerverí de Girona (s. XIII).
POESIA DEL SEGLE XIV-----> cal que tingueu clar que és l’època del’humanisme, i a Catalunya no hi ha poesia humanista sinó la cantinuació, la pervivènvia de la lírica, poesia trobadoresca, tot i que ja bastant desoccitanitzada. És el pas previ a Ausiàs March i Jordi de Sant Jordi, que ja faran poesia en català.
Les 4 grans Cròniques catalanes---> PROSA
Heu de saber:
Van ser escrites durant els segles XIII i XIV.
Tenen la voluntat de transmetre uns fetshistòrics importants per a la Corona catalanoaragonesa com són les conquestes de Mallorca i València i l’expansió pel Mediterrani.
To heroic de les gestes dels reis que es narren per estimular el sentiment patriòtic i donar un valor didàctic.
Saber quines són concretament i alguna idea bàsica:
1. El llibre dels feits, escrita o dictada per Jaume I el Conqueridor, que narra la seva vida i govern.Jaume I va participar en els fets que narra i els exposa en un estil senzill i amè, propi de la comunicació oral.
2. La Crònica del rei en Pere, de Bernat Desclot, centrada en les gestes de Pere II el Gran.
3. La Crònica de Ramon Muntaner, que va des del naixement de Jaume I (1208) fins a la coronació d’Alfons III el Benigne.
4. La Crònica de Pere III el Cerimoniós, que explica el seu propi regnati el del seu pare, Alfons III.
Ramon Llull (1232-1316) ----> PROSA
Idees més importants:
Amb ell s’inicia la literatura catalana, per això els estudiosos diuen que és el pare de la literatura catalana.
La seva producció és molt extensa i conté obres de totes les branques del saber: filosòfiques, literàries, científiques, pedagògiques, religioses, etc.
A partir de les il·luminacions...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • literatura catalana
  • literatura catalana
  • Literatura Catalana
  • Literatura Catalana
  • literatura catalana
  • Literatura catalana
  • Literatura catalana
  • La literatura catalana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS