Literatura Catalana

Páginas: 2 (296 palabras) Publicado: 3 de diciembre de 2012
El noucentrisme es un fenomen que depassa el moviment artistic, posa en relacio els interessos de la burgesia catalana que volia «bastir una Catalunya autonoma , libreal, culta i cosmopolita» ambels dels intel•lectuals i artistes del modernismes. Esdevingueren Ors ( obra : Glossari ) , Carner , Bofill i Mates , va tenir lloc en la voluntat de transformar la cultura catalana la reformalinguistica ( pompeu fabra :IEC ) i el parnassianisme i el simbolisme literaris , pero aviat , aquests aspectes foren mediatitzats per la influencia dels correntes politics -catalanisme icatolicisme- .

El 1906 la nacionalitat catalana de Prat de la Riba i Els fruits sabrosos de Carner i am l'inici del Glosari d'Ors a «la veu de catalunya». El panorama de la nova cultura es completa ambla celebracio del primer congres internacional de la llengua catalana . El pont que representa l'anomenada escola mallorquina entre la llengua literaria de maragall i la de carner .

Elnoucentrisme fou tota una politica : instrumental , de partit cultural educativa . La figura d'enric prat de la riba, com a cap de la lliga regionalista , partit que representava els interessos de laburgesia catalanista i conservadora , la qual es proposarà la creacio d'un clima civil i cultural d'educacio , d'ordre , de normalitat, que fos favorable al seu desenvolupament, Prat de la Riba accedia la presidencia de la Diputacio de Barcelona i de la mancomunitat de catalunya .

Creacio de la universitat industrial, els estudis universitaris catalans , l'institut d'estudis catalans . 1913les normes ortografiques , nombroses biblioteques populars nombrosos centres docents i museus. En aquests anys es desenvolupa una important tasca en els camps de la traduccio ii de la divulgacio, especialment dels classics. La dictadura de Primoi de Rivera el 1923 , la data de la liquidacio del noucentrisme.
Eugeni d'Ors fou el teoritzador del noucentrisme : encunya el terme . Glosari.
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • literatura catalana
  • literatura catalana
  • Literatura Catalana
  • Literatura Catalana
  • literatura catalana
  • Literatura catalana
  • Literatura catalana
  • Literatura catalana

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS