Literatura medieval catalán

Páginas: 4 (804 palabras) Publicado: 28 de noviembre de 2014
Les cròniques
Les quatre grans cròniques catalanes es van escriure entre els S.XII-XIV.
Es tracta de les cròniques de Jaume I el Conqueridor, Bernat Desclot, Ramon Muntaner, Pere III elCerimoniós, aquest relats són importants des del punt de vista literari, lingüístic i històric.
Pretenen justificar la política (per ex.: els joves incorporats al exercit) dels monarques i deixar memòriad’uns fets amb una finalitat didàctica.
Tenen un to heroic i patriotisme ja que va ser l’època de plenitud de la Catalunya medieval.
Són un conjunt historiogràfic de gran interès.
El Llbre dels fetsde Jaume I: és la primera de les grans cròniques medievals catalanes, escrita o dictada per Jaume I el Conqueridor. D’estil autobiogràfic (nos majestàtic) on s’hi narren la vida i gestes més importantsdel monarca.
Crònica de Bernat Desclot: l’autor d’aquesta obra és Bernat Escrivà, el qual fa de narrador i el protagonista és Pere II el Gran. És una crònica per encàrrec que comença ambl’engendrament miraculós de Jaume I. Narra el fets de guerra del rei.
Crònica de Ramon Muntaner: l’autor de la crònica és Ramon Muntaner, el qual va ser funcionari i soldat. Va escriure des de el naixement delrei Jaume I fins a Alfons III el Benigne. El relat reflecteix l’admiració de l’autor per un moment històric d’expansió territorial.
Crònica de Pere III el Cerimoniós: Pere III va dirigir la redacció dela crònica, la qual comença des de el regnat del seu pare (Alfons III) i la major part del seu, és d’estil autobiogràfic. Narra esdeveniments històrics com la reincorporació de Mallorca.L’humanisme
El segle XIV és una època de crisi i transició entre la vida i pensaments medievals a l’arribada d’un nou sistema de valors, que més tard culminaria amb el Renaixement.- Causes:
- Conflictes polític i militars que van crear inseguretat.
- Divisió de l’Església en dues parts.
- Epidèmies com la pesta negra.

Tot això va fer canviar la concepció de la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • catalan literatura
  • Literatura Medieval
  • La literatura medieval
  • Literatura Medieval
  • Literatura Medieval
  • literatura medieval
  • literatura medieval
  • Literatura medieval

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS