Literatura Valencià Pau - Tema 1

Páginas: 2 (258 palabras) Publicado: 13 de diciembre de 2012
T1. Explica en quina mesura el context sociopolític del anys posteriors a la Guerra Civil fins al anys 70 condiciona la producció narrativa de l’època.
Lapèrdua de la guerra va provocar l’abolició de les institucions republicanes i l’eliminació dels organismes culturals. La misèria intel·lectual de la postguerra vaser una catàstrofe i va fer que tota la cultura valenciana començara a castellanitzar-se.
La majoria d’escriptors valencians es veren sotmesos apenes de presó o a l’exili. Es va originar una falta considerable d’autors i lectors, que desembocà en un manteniment fidel del model lingüístic de les normessobre la producció narrativa que s’havia signat a 1932 a Castelló. Però no es va aconseguir publicar novel·les, fins al anys 50, i així i tot, tan sols 12novel·les foren publicades fins a l’any 1972. Algunes d’aquestes presentaven un estil sentimental com ‘’L’ambició d‘Aleix’’ d’Enric Valor, inquietuds catòliques com ‘’Ila pau’’ de Miquel Adlerts o inquietuds social com ‘’La dona forta’’ de Maria Beneyto.
A partir dels anys 60, es va produir una lleugera liberalitzaciódegut a les pressions al franquisme. A la nostra literatura destacaren les novel·les psicològiques com ‘’La plaça del diamant’’ de Mercè Rodoreda i realistes com‘’Els horts’’ de Martí Domínguez. Ambdós tipus feien referència habitualment a la Guerra civil.
I va ser, a partir dels anys 1973 quan laliberalització va ser notòria amb la creació d’una nova editorial ‘’3i4’’, dels Premis Octubre i d’una nova generació d’autors, els quals no havien viscut a la guerra.
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Literatura Pau Valencià Narrativa
  • Literatura Narrativa PAU Valenciá
  • Tema 1 Pau
  • El zócalo hercínico (tema 1 pau)
  • Literatura 1 tema 7
  • 16 Temes Valencià PAU
  • Resum Tema 1 Literatura Català
  • Comentario plano valencia Pau

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS