Literatura Valenciana

Páginas: 8 (1813 palabras) Publicado: 19 de enero de 2013
Literatura valència
fitxa 1
1-concepte d'edad mitjana: abans de l'edad mitjana i és trobava l'edad antiga on hi havia l'exitencia de la cultuta clàsica grecollatina. Mes o meny en l'any 450 a la caiguda de l'imperi Romà és esdevé l'edad mitjana, on hi havia una escassa cultura que és tobava en decadència. A l'anys 1492 amb el descobriment d'Amériaca i la caiguda de l'imperi Romà d'orient ésesdevé edat moderna, on és produeix un renaixament de l'art i la cultura dels grecs i romans.
L'imepri Romà, que significà per Europa una gran unitat política, lingüístaca i religiosa. Amb la seua caiguda en l'edat mitaja és produéix un canvi.
En la política no és mante i és produeix una feudalització on a poder passa a mans d'un senyor fuedal (comte, duc, marqués) . Quan desapareix el poder del'estat, la gent busca la protecció mes immediata, per això és fa un Pacte Feudal entre el senyor feudal i els vassall, on el vassall treballa la terra i li dóna el fruit del seu traball i a canvi el senyor feudal li dóna protecció militar.
En la lingüística, la llengua de l'imperi Romà és el llatí però quan cau l'imperi desapareix com a llengua oficial, però és manté com a llengua de culturaescrita. És comença a parlar en llengües romàniques que són el castellà, el català, l'italià, el frencés, el sard, el portugués o gallec, l'occità o provençal, retoromànic, el romanés i el dàlmata.
En la religió, no és produeix ningú canvi i van continuar tenint una única religió cristiana. L'església queda com a dispositària única del saber.
MAPA 1
Els musulmans arribaren a la península a l'any 711i conqueriren tot menys els zones del nord. Els musulmans decidiren ampliar més els seus teritoris i van anar a conquerir l'imperi Franc, van lluitar a la batalla de Poitiers a l'any 732 però perderen i retrocediren fins al llobregat on posaren la frontera per tindre més seguretat. La zona que és quedà entre els prineus i el llobregat s'anomenà Marca Hispànica, un lloc on governava el marques delsfrancs.
MAPA 2
La Marca Hipànica s'independitzà dels frans i és fromà el comtat d'Aragonesos i el comtat Catalans, el comte de Barlenona va ser Borrell II. Al-Mansor el rei dels musulmans saquejà la citutat de Barcelona, però no guanyà. En el 1137 els catalans i els aragonesos s'uniren i formaren el Regne d'Aragó, per fer la unió és casaren Ramon Berenguer IV de castella amb Peronalla d'Aragó.2-El naixement de la burgesía: amb la caiguda de l'imperi Romà desapareix l'estat i és esdevé una Ruralització, on la gent de les ciutat és van anar a viure al camp. Però, en el segle XI-XII amb l'aparició de la burgesía es revivaren l'existència dels ciutats i és formen noves ciutats. aquesta classe social anirà guanyant en diner i poder. El rei i els nobles amb l'ascenso de la burgesía vantindre por de perde poder per això és van aliar en contra de la burgesia. És formaren noves ciutat que eren viles reials, ciutats lliures on mana un noble i té protecció del rei. El rei també fa un pacte amb la burgesía, on els burgesos li donen diners al rei i el rei li dóna protecció.
MAPA 3
Més o menys a l'any 1200 el Regne d'Aragó volía ampliar els seus territoris, va anar a conquerir mésterritoris cap al nord, a l'imperi Franc, va fer enllaços matrimonials a frança i així va ampliar els seus territoris. Els francesos amb por que el regne d'Aragó guanyara tots els seus territoris van fer la batalla de MURET a l'any 1213, van guanyar al regne d'Aragó i mataren a Pere I. Per concloure els francesos posaren la frontera final al Pirineus. Jaume I fill de Pere II comença a conquerirterritoris cap el sud primer va conquerir les illes Balears a l'any 1230 i després en l'any 1238 conquistà el regne de València.
MAPA 4
La conquesta de València va ser promoguda per la burgesía catalana per impulsar el comerç. Mallorca var ser repobada per catalans. Aragó amb una majoría de noblesa volía una eixida al mar, per això Jaume li volia donar València a Aragó per tindre eixida al mar però...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Literatura Valenciana
  • valenciano literatura
  • Literatura Valenciana En El Segle Xix
  • Literatura Valenciano Regidas Y Eso
  • Literatura valenciana t7-t8
  • Literatura Autores Valencianos
  • Literatura valenciano 2º bach
  • Literatura valenciana siglo XX

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS