Literatura

Páginas: 6 (1365 palabras) Publicado: 18 de marzo de 2013
La Renaixença

Renaixença s’usa en un doble sentit: a)per designar l’època de la nostra literatura compresa entre la “Decadencia” i el Modernismo, i, més concretament, entre 1833 (data de la publicació de l’oda “La Pàtria”) i 1877 (any en què foren premiats Verdaguer i Guimerà en els Jocs Florals), durant la qual es restaurà la llengua, la literatura i la cultura catalanes. La Renaixença abastatota la cultura (l’art, la història…)

Marc històrico-cultural

Circumstàncies històriques:
-L'ensorrada de l'aparell estatal.
-El fracàs de la revolució liberal a Espanya.
-La tensió produïda entre els sectors industrials i agraris.
-Les troballes lingüístico-culturals de la il·lustració, la introducció de les idees romàntiques i, més tard, de les positives.

Molas diu que el movimentrenaixentista va constituir un intent de recuperar i definir una consciència diferencial catalana i, alhora, d'adaptar alguns dels corrents més vius de la cultura europea.

El passat: Un grup reduït de romàntics fou el que recollí les descobertes històriques el passat català i filològiques la llengua i la literatura catalanes dels il·lustrats i convertí a la llarga la llengua en l'elementdiferencial i cohesionador que buscaven.

La tradició popular: Les capes populars i,especialment, la menestralia, continuaren una cultura que venia de temps medievals i que aleshores es modificà notòriament d'acord amb els avenços tècnics i amb la nova situació político-social.

Els precedents il·lustrats
En l'esperit il·lustrat trobem insinuada la Renaixença. En els camps de la llengua, laliteratura i la història.

-L'apologia de la llengua. Ignasi Ferreras escrigué ja una Apologia de l'idioma català i Josep Pau Ballot afegí una altra Apologia a la seva Gramàtica.

-La història literària. Ignasi Torres Amat inicià un diccionari d'escriptors.
-La història. Les Memorias d'Antoni de Capmany.

El programa de la Renaixença

L'oda “La Pàtria” (1833), d'Aribau, ha servit per a datarl'inici de la Renaixença el poema té dos temes: un circumstancial, l'elogi del patró d'Aribau, i un altre de genèric, l'evocació de la Pàtria. La utilització de la llengua lliga un tema amb l'altre. L'oda es converteix en un elogi de la llengua, fet en termes elegíacs, que proposa la identificació entre llengua i pàtria.
El 1841, Rubio i Ors escriví un pròleg-manifest als poemes que havia publicatal “Diario de Barcelona” en el qual exposava un seguit d'objectius que es resumien en la reivindicació d'una cultura en català. La restauració dels Jocs Florals figurava en el seu pla d'acció com a tasca principal.

-Reconstruir la història de l'Edat Mitjana.
-Descobrir i divulgar els clàssics medievals.
-Recollir totes les llegendes i la poesia de tradició oral.
-Crear uns models depurats dellengua.
-Crear una literatura en tots els seus gèneres.
-Crear una premsa i unes editorials.
Potenciar les institucions que ja existien.


El Romanticisme

EL Romanticisme aparegué a Alemanya i a Anglaterra a finals del segle XVIII, i durant les primeres dècades del XIX s’estengué per tot Europa.
El 1823 comencen a entrar a la península les primeres alenades romàntiques, i entren 1823i 1824). Els seus redactors foren Ramon López Soler, Bonaventura Carles Aribau i tres escriptors estrangers que formaven part d’un grup anomenat “Escuela romàntico-espiritualista”. El 1833, la mort del rei possibilità l’aparició de noves revistes romàntiques, com “El Vapor” (1833-38). El 1830, Ramon López Soler publicà la novel·la Los Bandos de Castilla, el pròleg de la qual constituí el“manifest” del nostre Romanticisme i de la novel·la històrica. Durant la dècada de 1830-40, el moviment romàntic es consolidà a l’empara de la revolució burgesa que s’estava desenvolupant aleshores i que transformà radicalment l'estructura sòcio-econòmica i cultural de país. Canvià la concepció de la vida i del món, i la situació social de l'escriptor. La industrialització transformà el periodisme i la...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Literatura
  • La literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS