literatura

Páginas: 3 (625 palabras) Publicado: 25 de abril de 2013
COMENTARI “ILLA” DE JOSEP CARNER

Aquest poema pertany al volum Poesia (1957), última etapa de Josep Carner la de la maduresa, dins de Poesia trobem aquest poema en el llibre Llunyania publicatl'any 1952. És un dels màxims representants de la poesia noucentista; moviment polític i filosòfic format per intel·lectuals vinculats a l'obra política de Prat de la Riba i la Lliga Regionalista, queté el seu inici simbòlic l'any 1906. 


En aquest poema, Carner expressa l’anyorança per la seva terra natal, la qual la compara amb un illa, d’aquí el títol del poema. La descriu com a un llocagradable però al qual és imposible de tornar, a causa del seu exili. Tot i això, encara té esperança de poder tornar-hi.

El TEMA general del poema és que ell com a exiliat es qui conserva en el seuaïllament els valors que el caracteritzen com a membre de la seva terra que és Catalunya. 
Catalunya pren la forma d’illa, una illa bastida en el record i l’ impossible, una illa imaginaria i habitada ensomnis.


El TÒPIC de l'obra és “Locus amoemus”, és a dir, lloc agradble, ja que el poema està ambientat a l'aire lliure en una illa tranquil·la que simbolizta Catalunya, la terra natal del'autor.

Cal destacar en el poema un element classicitzant propi del noucentisme: la tria d’un nom grec, Proteu.

Pel que fa a la mètrica, llla esta compost per sis estrofes de nou versos cada una, sónversos alexandrins de onze y dotze síl·labes per tant d’art major. La rima es ABCBCDDCC-BDBDCECDD i així successivament, per tant es rima consonant.

La primera estrofa del poema recorda a tot allòbò que té Catalunya, la qual recorda com a un lloc realement bonic.

Pel que fa a la segona estrofa, parla de Catalunya com la terra que l’ ha vist créixer i també diu que si no fos per gentcom ell que s’enrecorda del seu país (Catalunya) qui s’enrecordaria?

Seguidament, a la tercera estrofa, ens parla de l'amor que ell sent per Catalunya, tot allò que li fascina de la seva terra i...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Literatura
  • La literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS