Literatura

Páginas: 9 (2146 palabras) Publicado: 23 de noviembre de 2013
LA LITERATURA CONTEMPORANIA (S.XX)
La poesia modernista
1-La Catalunya de final del segle XIX i primer terç del segle XX
Durant la darreria del segle XIX i l’inici del segle XX Catalunya viu un intens procés d’industrialització. El nou model econòmic (el capitalisme industrial) atorga tot el protagonisme als nous grups socials: el proletariat i la burgesia. Gràcies al progrés científic, esprodueix a Catalunya una notable explosió demogràfica i una revolució urbanística, propiciada dels primers grans migracions.
Característiques principals:
-Un cop iniciat el camí del catalanisme polític, amb l’auge romàntic i nacionalista que tant potencià la Renaixença, Enric Prat de la Riba va destacar com a personatge clau en el panorama polític català dels inicis del S.XX.
-Prat de la Riba esproposà convertir Catalunya en un país europeu modern i culte, comptant amb el suport de la burgesia. Prat de la Riba desplegà una política cultural de gran abast arran de la creació el 1914 de la Mancomunitat de Catalunya.
-La mort de Riba al 1917 va frenar la època, al 1918 al acabar la guerra mundial, es va obrir un període de greu agitació social (1919-1923).
-El 1923 s’imposà la Dictaduradel general Primo de Rivera, va ser un retrocés cap a l’espanyolisme tradicional i els monopolis estatals.
1.1-Modernisme
Modernisme segle XIX i XX. Aquest moviment [Jugendstil (Alemanya) i Art Nouveau (Anglaterra i França)] pretenia contribuir a la modernització cultural i artística, i es va desplegar en tots els camps de les arts plàstiques, la música i la literatura. Objectius: la renovaciódels materials artístics, una alta valoració de la conseqüència de ser artista i del valor de la imaginació i l’intent de reivindicar el passat històric de ciutats o nacions.
La vigència del moviment modernista (8 anys) va començar amb l’Exposició Universal de Barcelona (1888), les cinc Festes Modernistes de Sitges (des de 1892) i la creació de revistes (L’avenç, Pèl & Ploma, Els Quatre Gats,Joventut i Catalònia). Continuà amb la fundació de l’Institut d’Estudis Catalans (1907) i la Setmana Tràgica (1909), i acaba al dia de la mort de Joan Maragall (1911). Tendències del modernisme: Esteticista o decadentista (l’opció artística que no atribueix a l’art en funció de transformació social, sinó que pretén cultivar l’art en si mateix, en una mena de consagració de l’artista, relació amb lavida bohèmia) i el regeneracionisme (recerca de construir una cultura nacional catalana moderna, incloent l’interès per la llengua).
2-Joan Maragall va néixer al 1860-1911 a BCN -família dedicada a la industria tèxtil. Va estudiar Dret. Així va conèixer el catalanisme i regeneracionisme. Un cop abandonada del tot l’advocació, optà per la vida intel·lectual i es va incorporar a la vida social ipolítica de BCN. Com a soci de l’Ateneu Barcelonès, conegué el mon literari i artístic, i això fa fer que des de 1893 fes un gir cap al catalanisme i el Modernisme. Arran de la Setmana Santa va escriure dos articles clau per a La Veu de Catalunya(1909).

Obra: L’obra poètica de Maragall no es gaire extensa i tant mateix es pot percebre una important evolució d’estil.
A) Poesies, homenatge auna natura viva i mesurada. (primer llibre, inclou el poema La vaca cega.
B) Oda a Espanya en ocasió del desastre colonial espanyol. (defensa Catalunya, reclamant-li un nova visió d’Espanya).
C) Visions i Cants on exalta la pàtria i els seus símbols (mitologia popular catalana) i dóna un programa regeneracionista i vitalista per a viure.
Conté El compte Arnau (consta de 3 parts corresponents atres moviments diferents de la seva vida poètica i personal, 1 Part: Comte Arnau (1900) ens mostra un personatge egocèntric i orgullós, pròxim a la figura del geni modernista solitari. Maragall entén la vida com un exercici lliure i sense renuncia. 2 Part: l’ Ànima (1906) representa un personatge tràgic que cerca el perdó dels seus crims per part de la seva esposa. 3 Part: La fi del comte...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Literatura
  • La literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS