Literatura

Páginas: 3 (665 palabras) Publicado: 23 de enero de 2013
1-

Els trobadors eren poetes que integren la lírica provençal des dels segles XII i XIII, entre els quals es confonen els naturals del migdia de les Gàl·lies amb italians i catalans. El trobadorsorgeix al sud de França a finals del segle XI, afecta també Catalunya i el nord d'Itàlia conformant una literatura d'una unitat notable, en un moment, a més, en què les diferències entre elprovençal, la llengua de la poesia trobadoresca, i el catàla eren relativament poc importants.Entre les diverses possibilitats etimològiques de la paraula trobar, la més adequada és la d'inventar o crearliteràriament.

Cal pensar que estaven subjectes a crear paraules i música. I paraules dins d'uns motlles estrictes de mètrica i versificació que no podien improvisar.

Els trobadors catalans utilitzavenla llengua del provençal per fer les seves composicions, encara que en alguns fragments deien algunes coses en català, ja que eren llengües molt semblants.

2-

2.1
enfurismar
-Irritarespona
- Costat de llit. Un banc que està a l’espona del llit.
- Espai que hi ha entre l’espona del llit i la paret de la cambra. L’habitació era tan petita que a les espones no hi cabia cap tauleta denit.
-Marge de pedra per a sostenir les terres d’un bancal.
-Marge de terra.
sivella
Peça de metall consistent en un marc travessat per un eix proveït d’una o més pues fixat a un dels capsd’un cinturó, a l’orella d’una sabata, etc., i per on es fa passar l’altre cap, que resta subjecte per mitjà de la pua o pues.
gonella
-Túnica llarga cenyida a la cintura duta antigament per homes idones.
penyora
- Cosa que es posa en mans d’algú com a garantia del pagament d’un deute, del compliment d’una obligació. Li vaig deixar molts diners, i ell em donà de penyora un rellotge d’or.
-per ext. T’he donat la meva paraula: vols una altra penyora?
-penyora de drets Penyora que ha de recaure sobre drets que tinguin caràcter mobiliari, que estiguin dins el comerç i que es puguin...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Literatura
  • La literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura
  • Literatura

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS