lknlkn

Páginas: 5 (1154 palabras) Publicado: 3 de noviembre de 2013
Tema 10 – La salut i les malalties
La salut és l’estat de benestar físic, psíquic i social del cos. S’entén per malaltia una pertorbació en l’estat de salut de l’organisme, les manifestacions extremes de la qual s’anomena símptomes de la malaltia.
TIPUS DE MALALTIES
Infeccioses. Són creades per microorganismes o microbis, com la grip.
Per carència. Són les originades per la deficiènciad’algun nutrient, es el cas del raquitisme.
Degeneratives. Són resultat de la degradació de l’estructura d’algun òrgan o teixit, com l’Alzheimer.
Congènites. Són les que ja hi son en el moment de naixement de l’individu, es deuen a errors en la informació genètica, son exemples, el síndrome de Down.
Mentals. Són les que afecten a les funcions del pensament i de la personalitat, com el trastornbipolar o la depressió.
FACTORS DETEMINANTS DE LA SALUT
En la salut hi influeixen quatre tips de variables. Els factors ambientals, que son les característiques de l’ambient que poden influir en la salut. La dotació genètica, que es un conjunt de gens que rep cada individu dels seus progenitors. Hàbits i costums, que es l’estil de vida de cada persona, que depèn de les costums familiars, del’ambient social, de la seva religió, etc. Sistema sanitari, que es la qualitat del conjunt de serveis mèdics que hi ha en un país.
Per tal de tenir una bona salut és important la prevenció precoç de les malaltes com l’adquisició d’hàbits de la vida saludables, com:
Seguir una bona dieta
Fer exercici
Anar al metge periòdicament
No fumar
No consumir begudes alcohòliques
No consumir droguesELS MICROBIS I LES INFECCIONS
Les malalties infeccioses són produïdes per l’entrada i la proliferació de microbis en l’organisme. Els microbis poden ser:
Innocus. No causen cap dany. Alguns s’ha adaptat a viure en la nostra pell i altres conductes de l’aparell digestiu i les vies respiratòries, sense causar-nos cap perjudici.
Protògens. Són els causants d’infeccions perjudicials per a lanostra salut. Els principals són els virus, bacteris, fongs i protozous.
MALALTIES PROVOCADES PER MICROORGANISMES
Sida o síndrome de la immunodeficiència adquirida: És quan els virus destrueixen els glòbuls blancs, que ens defensen en les infeccions, de manera que el malalt queda completament indefens.
Tètanus: És una malaltia produïda per uns bacteris que es troben al terra i que poden arribar ala sang a través de talls o rascades.
Peu d’atleta: Es contagia en piscines, vestuaris, dutxes, etc. Afecta a la pell dels peus, on produeix picor, descamació i butllofes.
Paludisme o malària: El malalt pateix accessos periòdics de febre molt alta i anèmia.
La malaltia de la son: Afecta al sistema nerviós a través de la mosca tse-tse, pot causar la mort.
LA IMMUNITAT
La immunitat és lacapacitat d’un organisme per reaccionar contra un agent patogen i no patir una malaltia infecciosa. Les tres barreres són:
La pell. Només poden travessar-la quan es produeix una ferida que la trenca.
Els macròfags. Són una mena de glòbuls blancs de la sang que fagociten els microbis que, travessant la pell, han aconseguit arribar fins a la sang o els teixits del nostre cos.
Els anticossos. Sónproteïnes sintetitzades per un tipus de glòbuls blancs especialitzats.
Aquestes tres barreres confereixen al nostre cos dos tipus d’immunitat:
Immunitat inespecífica. És la protecció general i fan aquesta funció la pell i els macròfags.
Immunitat específica. S’activa quan els limfòcits reconeixen un microbi o una substancia estranya.
De immunitat es poden diferenciar dos tipus, la natural, quees la que es produeix després d’una infecció de manera natural i la immunitat artificial, que es la que es produeix després d’una infecció provocada artificialment.
EL SISTEMA IMMUNITARI
Quan els gèrmens patògens aconsegueixen travessar la pell i, malgrat l’atac dels macròfags, arriben a la sang i augmenten en nombre, comença a actual el sistema immunitari. Aquest sistema esta format per...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • lknlkn
  • lknlkn
  • lknlkn
  • lknlkn
  • Lknlkn
  • lknlkn
  • lknlkn

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS