Llatinismes PAU'15 (no tots)

Páginas: 7 (1736 palabras) Publicado: 3 de octubre de 2014
!!!Els ? són fletxes, però no les detecta!!! La primera part és definició i la segona un exemple!!!!
[Un] accèssit ? és el segon premi d’un certamen, literalment significa “s’hi ha acostat”, doncs no has guanyat, però has estat aprop. ? “El primer premi el va guanyar l’escriptora novell Laura i l’accèssit merescut se’l va endur la veterana Glòria”.

[Un] memoràndum ? és una nota ons’apunta qualsevol cosa que es vol recordar. / És una nota diplomàtica per recordar fets referents a una qüestió. ? “En Ramon sempre porta a sobre una petita llibreta com a memoràndum, ja que és un noi molt despistat”.

[Una] addenda ? són totes les notes que s’afegeixen a un escrit després d’estar acabat, potser per completar-lo o afegir-hi més informació per corregir-lo. ? “M'ha agradat que alfinal del llibre hi hagués una addenda, així he acabat de comprendre una cosa que no entenia”.

[Un] plus ? és qualsevol quantitat que es dóna de més per un servei extra. La paraula literal és “més” i, de fet, en anglès també té aquesta traducció literal. ? “Avui faré hores extres perquè així tindré un plus per anar de vacances”.

[Un] àlies / alias ? és el sobrenom que se li posa a unapersona enlloc del seu nom real. ? “Sempre he escoltat el seu àlies i quan l’han cridat pel seu nom real no l’he identificat”.

[Una] postdata ? és aquell text que s’afegeix addicionalment a una carta o correu electrònic quan ja s’ha acabat, doncs és una informació o idea que s’ha pensat més tard. ? “A la Laia li encanta que quan en Jesús li envia una carteta sempre acabi amb una postdatadient-li que l'esima”.

[Un] àlter ego ? literalment vol dir “un altre jo”. És una persona en qui es té la mateixa confiança que en un mateix. / És una persona a la qual li veiem identificada la personalitat o físic d’una altra. ? En Marc és el meu àlter ego, és el meu millor amic I confio amb ell igual que amb mi”.

[El ] quid ? és la cosa més important d'un tema. ? “I després de la petitapresentació hem arribat al quid de la qüestió, ara sí que ens hem de posar d'acord tots!”.

[Un] esnob ? és una persona que adopta o imita les posicions, els gustos, els costums I les tendències que ell considera o que estan considerades de moda, com a model de distinció ? “Com ara s'ha posat de moda el turisme rural hi ha cada esnob de ciutat que creu que anar a la muntanya amb unes xiruquesés feina feta, i no”.

[El] quòrum ? dins d'una votació és el mínim de vots faborables que han de sortir perquè el resultat sigui vàlid. / Perquè una assemblea es pugui constituir vàlidament és el mínim de membres que han d'estar presents. ? “A la Constitució de 1978 hi ha un article que diu: Para adoptar acuerdos, las Cámaras deben estar reunidas reglamentariamente y con la asistencia de lamayoría de sus miembros. És a dir, s'està exigint el quòrum d'assistència per poder aprovar una decisió”.

[Un] ex-libris ? és la marca que hi ha en un llibre per demostrar la seva propietat (de la biblioteca normalment) ? “Avui he trobat un llibre ple de pols I gràcies a l'ex-libris sé de quina biblioteca és”.

[Un] rictus ? és la contracció de la boca que mostra les dents, amb la formade somriure ? “Quan li hem donat el regal crec que no li ha agradat per l'estrany rictus que li hem vist”.

[Un] lapsus ? és una equivocació que fem mentre estem parlant o escribint. ? “Saps què m'ha passat avui? Estava parlant amb la meva professora, he tingut un lapsus I li he dit mama!”.

[L']ínterim ? és l'interval de temps entre una cosa I una altra ? “En l'ínterim anirem a prendre uncafè”.

[El] súmmum ? és el grau més alt al que arriba una cosa ? “Ha aparegut cada personatge a Gran Hermano que crec que arribaven al súmmum de la tonteria humana”

[Un] ultimàtum ? quan dos països estan negociant I un posa una condició definitiva a l'altre que, si no l'accepta, significa el trencament I la fi de les negociacions ? “Gran Bretanya va fer arribar un ultimàtum a...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Llatinismes PAU 2015
  • tots
  • tots
  • LLatinismes
  • Pau
  • Tots treballem
  • Comentario del fragmento pau Historia de una escalera abril 15
  • 15-15-15-

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS