LLATÍ Resumcultura Unitat2i3

Páginas: 5 (1126 palabras) Publicado: 27 de octubre de 2015
LLATÍ – HISTÒRIA I CULTURA – UNITAT 2 i 3
LA FUNDACIÓ DE ROMA SEGONS EL MITE DE RÒMUL I REM:
Enees va fugir de la seva pàtria, Troia, després de ser derrotats pels grecs va anar a parar al territori laurentí. Enees va rebre la mà de la filla del rei llatí, Lavínia, com a aliança privada i junts van fundar una ciutat anomenada Lavinium.
Enees i Lavínia van tenir un fill, Ascani, el qual vafundar Alba Longa. Ascani va ser succeït per Proca, que engendrà a Amuli i Numitor. Proca va deixar en herència el regne a Nimutor i Amuli gelós va expulsar a Numitor d’Alba Longa i va matar a tots els seus fills barons, quedant només Rea Sílvia, a la qual va obligar a mantenir-se verge per sempre més.
La llegenda explica que Mart passejava per la vora del riu Tíber i al veure a Rea Sílvia vaquedar meravellat de la seva bellesa i va abusar d’ella sexualment. Quan el rei Amuli es va assabentar d’aquest embaràs, va condemnar a Rea Sílvia a mort i als bessons a ser llançats al riu Tíber, ja que tenia por de que volguéssin recuperar el tro. Però els esclaus encarregats de complir el càstig, van deixar els bessons a la vora del riu, i va ser allà on la lloba Capitolina els va trobar i els vacuidar fins que un pastor els va descobrir i se’ls endugué per cuidar-los ell i la seva dona.
Quan Ròmul i Rem van assabentar-se dels seus orígens, van matar a Amuli i van retornar el tro al seu avi Numitor. Aquest els hi va donar terres del Laci, al costat d’on van ser trobats, però com que no volien decidir qui dels dos manés sobre l’altre, Numitor els va dir que estiguessin atents delspresagis. Ròmul es va instal·lar al mont Palatí i Rem a Aventí. Rem va veure 6 voltors i Ròmul 12, i ambdós van pensar que aquella era la senyal de que ells eren els indicats.
Ròmul va delimitar una muralla imaginària i va dir que mataria qui la creués. El seu germà Rem va pensar que no compliria l’amenaça i va creuar la muralla, així que Ròmul el va matar i va esdevenir rei de la ciutat a la qual vaanomenar Roma en honor al seu germà.
EL RAPTE DE LES SABINES:
La llegenda diu que als primers temps de Roma només hi havia homes a la població i per tal de tenir dones Ròmul va organitzar unes proves esportives a les quals va convidar als pobles veïns. Van acudir diversos d’ells però els del poble dels sabins van ser els més nombrosos i hi van acudir amb les seves dones i fills.
Els jocs vancomençar i, tal com estava acordat, a una senyal cada un dels romans va raptar una dona, i després van fer fora als homes. Els romans van intentar convèncer a les dones de que només ho havien fet perquè volien que elles fossin les seves esposes per que es quedessin.
Al cap d’uns anys, els sabins (evidentment enfadats per la traïció i el rapte de les seves dones) i van atacar els romansacorralant-los al Capitoli. Quan anaven a enfrontar-se, les sabines es van interposar entre ambdós bàndols per tal d’aturar la batalla, ja que si guanyaven els romans perdrien els seus pares i germans, i si guanyaven els sabins perdrien els seus marits i fills.
Les sabines van aconseguir fer-los entrar en raó, i finalment es va celebrar un banquet per festejar la reconciliació.
FUNDACIÓ DE ROMA HISTÒRICA:Roma va ser fundada a la vora del riu Tíber pels etruscos, llatins i siberians al 753 a.C. Molt abans, l’any 1000 a.C., s’instal·laren gran varietat de pobles als diferents 7 turons (Aventí, Capitoli, Celi, Esquilí, Palatí, Quirinal i Viminal) de la desembocadura del riu Tíber, però aquests pobles estaven en continus conflictes i guerres. Els primers pobladors dels monts, per fer front a lespossibles invasions dels etrusques, es van aliar i van formar una lliga religiosa anomenada “Septimontium”.
LA MONARQUIA ROMANA:
Quadre cronològic de la monarquia (753 – 509 a.C.)
MONARQUIA PREETRUSCA (753 aC – 616 aC) MONARQUIA ETRUSCA (616 aC – 509 aC)
Ròmul 753 - 716 aC
Numa Pompili 715 - 673 aC
Tul·lus Hostili...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • llati
  • Llatí
  • Llatí
  • llati
  • HISTORIA LLATI
  • Declinacions de Llatí
  • Épica
  • Kalendar Llati

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS