Llegendes de jaume I

Páginas: 2 (295 palabras) Publicado: 2 de marzo de 2015

La llegenda de l'orxata

Es diu que un matí calorós el Rei Jaume I anava passejant per primera vegada pels camps de xufa valencians i va veure una bonica joveasseguda a la vora del camí al resguard de l'ombra i tenia a la mà una beguda blanca. El rei Jaume I, causa de la calor, li va demanar a tan bella jove que li deixaràprovar aquesta estranya beguda, el Rei després de provar-ho i descobrir el seu intens i deliciós sabor va preguntar, "Això què és"; la jove li va respondre "ésllet de xufa" al que el Rei va exclamar "Açò és or, xata!" (i d'ací es va quedar el nom de la famosa beguda valenciana "orxata").

Les tres-centes doncelles

A laporta del Palau de la Catedral de València, la més antiga, es poden observar per sobre de l'arcada, set caps esculpits en pedra.
Explica la llegenda que el rei Jaume Iplanejava prendre la ciutat de València, aleshores en mans dels moros. El monarca va prometre als seus soldats que els primers a entrar tindrien l'honor de repoblarla ciutat amb dones portades dels seus pobles.
Aquesta distinció va recaure en tres lleidatans. El rei, fidel a la seva promesa, va fer venir a tres-centesdonzelles de Lleida per casar-les amb els seus soldats. Es van concertar set matrimonis que van passar a la posteritat esculpits en pedra a la porta de la Catedral que vacomençar a construir-se immediatament després de la reconquesta.
A sota dels caps encara es conserven les inscripcions dels noms dels llegendaris fundadors. Els setmatrimonis estaven formats per: Pere i Maria, Guillem i Berenguera, Ramon i Dolça, Francesc i Ramona, Bernat i Floreta, Bertran i Berenguera, Domènec i Ramona.
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Jaume I
  • Llegendes del sol i la Lluna
  • Ruta de Jaume I
  • Mausoleu de jaume i
  • Conquistas Del Rei Jaume I
  • Jaume I
  • jaume I
  • jaume i

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS