Llegendes Urbanes

Páginas: 30 (7485 palabras) Publicado: 17 de abril de 2015




SOCIAL



TREBALL DE RECERCA

Són les llegendes urbanes llegendes urbanes?

MIQUEL CLEMENTE GARCIA




TUTOR DEL TREBALL

PROF. JORDI PANISELLO VICENS



CURS 2008-2009


HOR-R241-E01

Índex

Introducció 2
Context 3
Definició i origen 3
Característiques 3
Tipus 5
Algunes llegendes urbanes 6
Llegenda de Veronica 6
Llegenda de l’autoestopista fantasma 7
Rumors (o hoax) aInternet 8
La pesseta 9
Com diferenciar entre llegendes o rumors? 11
Primer criteri: les variants 11
Segon criteri: les històries són parcial o totalment falses 12
Explicacions científiques 13
Llegendes urbanes i actualitat 14
En els mitjans de comunicació 14
En la societat contemporània 15
Part pràctica 17
Anàlisi d’un e-mail en cadena 17
Enquesta 20
Conclusió 25
Bibliografia 26


IntroduccióActualment, a la nostra societat s’ha pres el costum d’anomenar a qualsevol cosa “Llegenda Urbana” però realment aquestes dues paraules amaguen rere seu molta història; i no només per ser en si mateixes contes, sinó també per ser llegendes, és a dir, històries fictícies amb una base real.
Basant-nos en això, no tot el que escoltem, veiem o pensem pot qualificar-se de llegenda urbana, potseresdevenir-ne una sí. Per aquest motiu, l’objectiu principal d’aquest treball és saber exactament què és una llegenda urbana i aleshores poder afirmar o no que les persones no acostumen a saber què és.
Cal tenir en compte altres objectius no menys importants com poden ser trobar exactament què diferencia un conte d’una llegenda urbana i si, en el cas que ens trobéssim al camp o a un poble també es podenanomenar així. A més a més, trobar quin és el factor que fa la llegenda urbana tan atraient a tothom i que s’escampi; no actualment amb les noves tecnologies de la comunicació, sinó antigament quan només existia la paraula.
Després, considero també que les llegendes urbanes és un tema poc tractat sobretot de cara a l’exterior, és a dir, no se’n parla tant com podria ser sobre l’esport,l’economia, treball, etc. Espero, al llarg d’aquest treball, arribar a una conclusió sobre això sobretot perquè sovint no es tracta que no se’n parli sinó simplement que no se’n cerca, d’informació i per tant dóna la sensació que estem parlant d’un tema deixat de banda.
Espero en finalitzar el treball obtenir les respostes de totes aquestes hipòtesis i/o preguntes que em sorgeixen entorn a les llegendesurbanes ja que tal com he dit abans, em sembla un tema poc tractat i per tant, amb molts interrogants per respondre i esclarir.
Context
Definició i origen1
Les llegendes urbanes són relats pertanyents al folklore contemporani que, tot i contenir elements sobrenaturals o inversemblants, es presenten com a una crònica de fets reals succeïts en l’actualitat. Circulen a partir del boca a boca, elsmitjans de comunicació i la xarxa. Una mateixa llegenda urbana pot arribar a tenir infinitat de versions, situades generalment en l’entorn d’aquells qui les narren i/o reben. Per la seva adequació a la societat industrial i al món modern han rebut el la qualificació d’"urbanes", la qual cosa les contraposa a aquelles llegendes que, havent sigut objecte de creença en el passat, han perdut la sevavigència i s’identifiquen amb èpoques passades. Sovint, el narrador presenta els protagonistes d’una llegenda urbana com a coneguts o parents d’alguna persona propera (per la qual cosa també són conegudes com "històries d’un amic d’un amic").
El terme fou encunyat pel folklorista nord-americà Richard Dorson, el qual definia llegenda urbana com una història moderna "que mai ha succeït, explicada com siaquesta fóra certa". Les històries en qüestió reben diverses denominacions per part de qui les empren i difonen: a Cuba, per exemple, són conegudes com “bolas” o “cuentos de camino”. A Colòmbia s’anomenen simplement “cuentos”. Entre els mateixos estudiosos, no falta qui prefereix catalogar-les com llegendes només, considerant que la seva funció segueix sent la pròpia d’aquest gènere....
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • Llegenda de cor menjat
  • Llegendes del sol i la Lluna
  • LLEGENDA DE LA FUNDACIÓ DE ROMA
  • Llegenda de Sant Jordi
  • Llegenda Pilota De Bàsquet
  • La Llegenda De Sant Jordi
  • La Llegenda Dels Borja
  • Urbanismo

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS