Llei dones

Páginas: 2 (429 palabras) Publicado: 14 de febrero de 2014

LA LLEI DISCRIMINAVA A LES DONES?
Durant el primer terç del segle XX les diferències que existien entre homes i dones era bastant notòria. Cal dir, per començar, que la llei tractava al sexefemení d’una manera diferent del sexe masculí. Un simple insult, per posar un exemple, era condemnat a empresonament; d’ aquesta mateixa manera, la infidelitat de la dona era establerta com “adulteri” iamb penes molt més repressives que al sexe oposat: de sis mesos a sis anys en l’exili.
Per l’any 1930 l’educació d’homes y dones estava àmpliament diferenciada. Encara que l’analfabetisme erapredominant a la societat de l’època, el de les dones superava un 15% per damunt del dels homes; tot això relacionar, es clar, amb el nombre de nens y nenes escolaritzades. Els estudis universitaris erenrestringits al sexe femení, i de cada vuit homes, una era dona. Cal apuntar que els estudis que es consideraven femenins eren carreres de lletres, magisteri o farmàcia. Que una dona estudies dret eraimpensable, doncs, tenien prohibit participar en oposicions de jutge, notaris y registradors de la propietat.
Ja que ens situem davant d’una societat endarrerida, es natural que la majoria de donestreballessin, ja que no totes es podien permetre estudiar (ni tan sols la educació primària) i tenien que aportar diners a la família. Relacionat amb aquest tema podem mencionar les diferències salarialsque existien de 1915-1930.
L’any 1915 hi havia una diferència de 1.16 pessetes, el 1920 de 2.99 pessetes, durant el 1925 els homes cobraven 3.23 pessetes més que les dones y al 1930 el salari delshomes superava al de les dones per 3.2 pessetes.
Aquesta desigualtat, injusta e intolerable, va generar conflictes socials liderats per dones que es manifestaven defensant els seus drets dient:“Treball igual, salari igual.” Ja que es considerava que el jornal de la dona no era el principal de la família, que en molts casos era així, sobretot de les famílies pobres.
El segle XIX va ser el...
Leer documento completo

Regístrate para leer el documento completo.

Estos documentos también te pueden resultar útiles

  • la llei discriminava les dones?
  • Llei catalana
  • Llei Wert
  • llei de hooke
  • Llei De Boyle- Mariotte
  • donas
  • El don
  • Dones

Conviértase en miembro formal de Buenas Tareas

INSCRÍBETE - ES GRATIS